Jenže ve své předpovědi se mýlil. Výběrové řízení v pondělí oficiálně skončilo a situace je stejná. Vedení města přiznává, že je takový vývoj situace nemile zaskočil. Připouští, že nakonec asi musí neuspokojivou situaci vyřešit svépomocí. Přesto jim svitla naděje. Dříve odmítnutý podnikatel Vlastimil Konečný, který jako jediný letos projevil o koupi objektu zájem, připustil možnost dalších jednání.

Ačkoli Blanenští dříve tuto možnost považovali za krajní řešení, nakonec vypíší i třetí kolo výběrového řízení. „Návrh na něj musí nejprve schválit rada města, která se sejde přibližně za měsíc. Trvat pak bude podobně jako v předchozích dvou případech zhruba jedno čtvrtletí, takže s jeho koncem počítáme na přelomu října a listopadu. Ale už do něj velké naděje nevkládám," vylíčil Toufar.

Blanenští získali Duklu před dvěma lety. Tehdy za ni v dražbě zaplatili přes třicet milionů korun, čímž přebili nabídky zbylých tří zájemců. Měli totiž strach, že se do města nastěhují desítky nepřizpůsobivých lidí. „Už se pomalu smiřujeme s tím, že budoucnost hotelu musíme vyřešit sami. Zásadní skutečností je, že na dalších krocích nepanuje shoda mezi lidmi. I na radnici se objevuje množství rozdílných nápadů," připustil blanenský starosta.

Kavárny i prodejny

On sám už vlastní vizi několikrát nastínil. „Ideální by podle mě bylo, kdyby v budově vznikly kavárny a menší prodejny, které by obyvatele nebo také turisty zaujaly. Nebránil bych se ani variantě, kdy by Dukla dále fungovala jako hotel, ovšem v podobě značně vzdálené té současné. Ještě začátkem devadesátých let jsme se za Duklu rozhodně nemuseli stydět, protože se držela tehdejších trendů. Ty se však od té doby samozřejmě výrazně posunuly," zavzpomínal Toufar.

Podle četných diskuzí na webových stránkách Blanenského deníku Rovnost to vypadá, že mnozí lidé mají v otázce budoucnosti Dukly jasno. „Na co dělat výběrové řízení? Zbourat a postavit park," stručně se vyjádřil například diskutující pod jednoznačnou přezdívkou Zbourat.

I podobné diskuze však naznačují, že převažující názor zatím neexistuje. „Na co další park, už tak mrtvé město bude ještě mrtvější. Ať proboha v centru vytvoří cokoliv, za čím budou chodit turisté a co je přiměje v Blansku chvíli zůstat. Teď akorát přijíždí večer autobusy na hotely a ráno jedou hned pryč. Centrum nikoho neláká, nemá na co. Postavte galerie, kavárny, kvalitní obchody. Zůstanou tu pak všichni ti, co musí jezdit do Brna," napsal diskutující pod přezdívkou Johnny.

Ale například zbourání hotelu bere Toufar jako momentálně vyloučené. „Nechceme lidi zklamat a vím, že jsou i takoví, kteří tuto možnost upřednostňují. My se na to ale musíme dívat z pozice investora. Přece nevyhodíme několik desítek milionů korun oknem. Stále existuje dostatek výhodnějších variant," řekl starosta.

Výběrové řízení na koupi Dukly běží s přestávkami od začátku letošního roku. Za tu dobu oslovil vedení města s konkrétní nabídkou desíti milionů korun pouze Vlastimil Konečný z brněnské společnosti Vienna Invest. Jednání tehdy zkrachovala kvůli absenci zpracované územní studie. Podnikatel nakonec po několika průtazích od svého záměru ustoupil.

Teď to však vypadá, že jeho rozhodnutí ještě nebylo konečné. „Před několika týdny jsme spolu mluvili a některá nedorozumění si vyjasnili. Dnes můžu říct, že kdybychom v době, kdy jsme obdrželi jeho nabídku, věděli, že bude jediná, možná bychom postupovali jinak. Každopádně jej teď zkusíme znovu oslovit," přislíbil Toufar.

A ani Konečný se dalším jednáním nebrání. „Klidně se s panem starostou sejdu a všechno s ním znovu proberu. Tím ale dopředu neříkám, že už bych na svém rozhodnutí cokoli změnil," upozornil brněnský podnikatel.