Spouštěčem problémů bylo zjištění, že med ze Včelpa obsahuje antibiotika. Stopy veterinárních léčiv našla před dvěma lety v několika desítkách vzorků medu Státní zemědělská a potravinářská inspekce i Státní veterinární správa.

Do včelího produktu se dostaly smícháním českého a ukrajinského medu, přičemž ten z Ukrajiny byl kontaminovaný. „Společnost Včelpo, stejně jako jiní velcí producenti, nakupuje i zahraniční medy. Důvodem je nedostatek českého medu,“ uvedl v roce 2015 mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Med od společnosti Včelpo. Ilustrační foto.
Včelpo zaplatí obchodům milionové pokuty. Viník závadného medu policii uniká

Antibiotika jsou v medu zakázaná pouze ve státech Evropské unie. „Ta kauza už se táhne dva roky. Přijde mi to nefér. Myslím, že je na vině i medializace. Když se něco takového stane s vejci či masem, přestane se o tom mluvit za týden. Kauza Včelpo se pořád mediálně přiživuje,“ stěžovala si Machová.

Med z oborské firmy se od té doby nesmí prodávat. Společnost přitom měla smlouvy s několika velkými obchodními řetězci. Ty kvůli prodeji medu z Obory dostaly milionové pokuty. Platit je však bude Včelpo.

Interiér podniku Včelpo Obora.
Kauza Včelpo: problémový med s antibiotiky skončí ve spalovně

Menší producenti medu na Blanensku mají zákazníků dostatek. A není to jen dvouletým zákazem prodeje u velkého konkurenta. „Myslím, že tato kauza nemá nějaký výrazný vliv na prodejnost u malých prodejců medu. Mám stálé zákazníky, kteří se ke mně vracejí,“ pochvaloval si včelař René Švancara ze Sloupu.

O prodeji Včelpa slyšel. „Myslím, že se k prodeji medu s novým majitelem vrátí. Nevím, zda navážou na předešlé smlouvy. Myslím, že společnost určitě změní jméno,“ dodal Švancara s tím, že pouze tak může firma získat zpět ztracenou reputaci.

Vývoj kauzy
• podzim 2015: kontroloři odhalili stopy antibiotik v medu Včelpa
• 27. listopadu 2015: Český svaz včelařů zakázal jakýkoli prodej medu společnosti
• 2016: Včelpo se dostává do milionových dluhů kvůli uděleným pokutám
• 24. března 2017: valná hromada odvolala jednatele
• listopad 2017: padlo rozhodnutí o prodeji zadlužené společnosti