Podle oslovených vinařů na Břeclavsku se již nyní bobule hroznů nalévají na maximum. Kvůli dešťům mají někteří obavy z jejich popraskání a případného šíření plísní a hnilob na méně zdravých hroznech. Počasí následujících týdnů rozhodne také o stupni cukernatosti hroznů. „Co se týká kyselinky, zatím to vypadá dobře,“ doplnil Baroň.

Zemědělské družstvo Kokory začalo se sklizní chmele, 24. srpna 2021 v Kokorách.
OBRAZEM: Na Přerovsku začala sklizeň chmele. O týden později než dříve

Oproti posledním létům bude hlavní vinobraní opožděné, zatím dle odhadů o dva až tři týdny týdny. „V našem rodinném vinařství nejdříve sbíráme odrůdu Müller Thurgau. Obvykle na začátku září, letos to ale vypadá spíš ke konci měsíce,“ řekl Jan Vrba z Hustopečí.

Extrémy počasí

Se suchem letos vinaři rozhodně problémy neměli. Srážky se v jednotlivých regionech lišily, obecně jich v průběhu roku bylo dost, místy až nadbytek.

Na jižní Moravě lokálně poškodily vinice extrémy počasí. „Kroupy nám potloukly vinohrady dvakrát. Ale naštěstí nebyly velké, réva se z toho vzpamatovala,“ oddechl si vinař Vrba.

Mimo krupobití poznali vinaři mezi Břeclaví a Hodonínem sílu tornáda. Vinice v jeho cestě živel rozmetala a zdevastoval. Jaroslavu Nešporovi z Moravské Nové Vsi zničilo tornádo jednu vinici z celkových šesti. „Dopadli jsme ještě docela dobře. Vinaři v Mikulčicích nebo Hruškách sčítali větší škody,“ pověděl.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem je obrovský, 25. srpna 2021.
Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček

Když na začátku září révě dopřeje slunce, věří, že hrozny dosáhnou dobré cukernatosti a ročník 2021 bude kvalitní. „Příroda je silná, poradí si,“ dodal zástupce Vinařství Nešpor & Rajský.

Letos na jaře réva odkvetla nejpozději za dvacet let, což zpozdilo celý vegetační vývoj. Loni sběr úrody vinařům narušily říjnové vydatné deště. Některá jihomoravská vinařství zakončila vinobraní až v listopadu. „V posledních deseti dvaceti letech na to nejsme zvyklí. Ale když jsem byl kluk, také jsme sbírali hrozny ještě i v listopadu,“ poznamenal Vrba.