Kromě celkového prvenství vyhrálo Víno J. Stávek v kategorii malých vinařství s produkcí do padesáti tisíc litrů za rok. „Jan Stávek se umí se nadchnout i pro červená vína. Sází na tradiční moravské odrůdy a nápaditě pracuje se dřevem,“ vyzvedl prezident pořádajícího Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Ve finále se utkalo deset firem, sedm bylo z Břeclavska a dvě z Hodonínska. V kategorii do 250 tisíc litrů uspělo Vinařství Trpělka a Oulehla z Nových Bránic na Brněnsku, mezi velkými podniky zvítězilo Château Valtice z Břeclavska.

Titul Vinařství roku se uděluje za komplexní hodnocení práce v uplynulém roce. „Zohledňovali jsme především filozofii a poctivost jednotlivých firem,“ uvedl předseda hodnotící komise František Mádl.

Další ceny
Enologem roku 2017, tedy mladým vinařem do čtyřiceti let, se stal Petr Hloušek z firmy Víno J. Stávek

Cenu za Počin roku 2017 získal Jihomoravský kraj za zřízení a podporu Centra Excelence pro vinohradnictví a vinařství ve Valticích. 
 
Cena profesora Viléma Krause za celoživotní přínos pro vinohradnictví nebo vinařství patří odborníkovi v oblasti ovocnářství a ochrany rostlin Petru Ackermannovi
 
Kategorie
Malé vinařství: Víno J. Stávek (Němčičky, Břeclavsko;celkový vítěz)
Střední vinařství: Vinařství Trpělka a Oulehla (Nové Bránice, Brno-venkov)
Velké vinařství: Château Valtice (Břeclavsko)

Ilustrační fotografie.
Rekordní rok. Jihomoravští vinaři získali v zahraničí víc medailí