Hodonínští k němu do rybárny můžou zavítat ještě na Štědrý den. Příliš to ale nedoporučuje. „Jedná se jen o doprodej, není už na výběr. Otevírám pro opozdilce, kteří zapomenou,“ sdělil Žampach.

Kromě živých kaprů nabízí i chlazené a mražené mořské i sladkovodní ryby. „Největší zájem je ale rozhodně o kapra,“ dodal.

To tvrdí i majitel rybárny u vyškovského autobusového nádraží Petr Uhlíř, podle něj vede kapr z osmadevadesáti procent. „Nejčastěji lidé berou tří až čtyřkilovou rybu, bývají nejchutnější. Nabízíme ale až osmikilové kapry,“ uvedl Uhlíř. A to čerstvé i vakuované chlazené. „Díky tomu vydrží zcela bez problému do Štědrého dne v lednici,“ ujistil.

Na pultě má i amura, tolstolobika a štiku. „Nabízíme také mořské ryby jako tresku, halibuta, lososa nebo mořského úhoře,“ vyjmenoval Uhlíř. Naposledy otevře v neděli do sedmi do večera.

Ve Znojmě, u bývalého Intersparu, pod radnicí a na sádkách v Jaroslavicích, prodává kapry Rybníkářství Pohořelice – středisko Jaroslavice. Všude budou ryby nabízet do nedělního poledne. „I když si je ale lidé koupí už dnes, bez problémů vydrží i nevakuované. Chlazené ve čtyřech stupních mají záruku sedm dní,“ řekl ve čtvrtek za rybářství Martin Kozlík.

Největší zájem lidí čeká v pátek a sobotu dopoledne. Na stáncích mají i vnitřnosti a hlavy na polévku.

Řada lidí zkouší na sváteční večeři i experimentovat. Například Martina Skácelová z Vyškova preferuje jiné druhy ryb než kapra. „Má specifickou chuť, která mi nesedí. Pochutnám si třeba na pstruhovi. Jenže manželovi vadí, že se nehodí k obalení,“ povzdechla si.

Podle vedoucího chovu ryb ze pstruhařství Skalní mlýn na Blanensku Jiřího Honzáka se však jedná o rozšířený omyl. „Lidé jsou v tomto směru konzervativní a mají zafixováno, že se kapr smaží a pstruh se dělá na másle. Ale na Vánoce máme připravenou edici ryb, která má nad kilo a ve své podstatě se s ním pracuje úplně stejně jako kaprem,“ vzkázal Honzák.

Ceny vánočních ryb
• Ryb mají prodejci dost, sucho jejich množství ani váhu neovlivnilo. Neprojevilo se tak ani na cenách letošních vánočních kaprů.
• V hodonínské prodejně ryb lidé dají 95 korun za kilo živé váhy, 175 korun za kilo očištěného chlazeného a půleného kapra. V Rybárně u Petra ve Vyškově stojí kapr první třídy 99 korun za kilo, výběr 109 korun.
• Rybníkářství Pohořelice – středisko Jaroslavice na Znojemsku prodává na sádkách kapra první třídy za 85 korun, výběr za 95. Stánkový prodej je o čtyři koruny dražší.
• Punkevní pstruh z prodejny u Skalního mlýna nedaleko Blanska stojí kuchaný vakuovaný 175 korun, kuchaný 170 korun a živá váha 140 korun za kilogram.