Průzkumy hovoří o tom, že do situace, kdy si člověk musel půjčit peníze, protože mu po zaplacení běžných plateb chyběly finance, se dostal za svůj život každý pátý Čech. 

„Některých lidí je mi v tomto ohledu líto. Podlehli klamu a tlaku, který jim podsouvá iluzi, že jejich spokojenost je založena na tom, že budou vlastnit určité věci nebo budou využívat právě tyto služby. Zapomněli, že spokojenost nepotřebuje šikovný marketing a ve finále zaplatí daleko více, než ve skutečnosti dostanou,“ říká Petr Kornacki, který však také dodává, že i v případě úvěrů platí to, co vždy, že mohou být dobrým sluhou, ale nikdy ne dobrým pánem.

Podobně to vidí i finanční poradci, jejichž první doporučení v případě úvěrů pokaždé zní –důkladně se zamyslete nad tím, jestli úvěr skutečně potřebujete, a když zjistíte, že ho nepotřebujete, tak si ho neberte. Naopak v tom případě, kdy se domácnost bez úvěru neobejde, radí vždy si udělat jasno v tom, za jakých podmínek úvěry aktuálně nabízejí banky i nebankovní instituce.

Začít lze na internetu, kde jsou k dispozici on-line porovnávače cen finančních produktů i s odbornou asistencí. Peníze si je pak ideální půjčit vždy u banky. U nebankovních institucí, jako jsou třeba i splátkové společnosti, jsou náklady na úvěr vždy o něco vyšší. Důvodem je, že nebankovní instituce jsou mírnější při plnění podmínek pro získání úvěru, což si ale také naúčtují s odůvodněním o vyšší rizikovosti klienta. Situaci na trhu se spotřebitelskými úvěry ovlivňuje i současný trend, kdy je lidem nabízena možnost si sjednat úvěr prostřednictvím internetu během několika mála minut.

Pozor na dluhy

„Před zadlužováním dávám vždy přednost tvorbě rezervy. Výjimkou jsou hypotéky, které jsou s ohledem na podmínky poskytnutí stále spíše investicí než dluhem a úvěry na konsolidace stávajících dluhů. Jinými slovy – buď klient získá něco trvalého charakteru, anebo sníží svoje splátky. Pouze toto jsou případy, kdy klientům doporučuji vzít si úvěr, což platí i pro úvěry kvůli Vánocům,“ vysvětluje specialistka na bankovní produkty poradenské společnosti Partners Dagmar Prajzlerová.

Podle některých průzkumů si přitom na pořízení vánočních dárků v minulosti půjčil již každý osmý Čech a více než čtvrtina lidí o sjednání si úvěru na Vánoce uvažuje, minimálně pak o čerpání úvěru z platební karty. Odbornicí přitom upozorňují na to, že každá platba kreditní kartou už je čerpáním úvěru. Což platí i pro ty debetní karty, z nichž je čerpán takzvaný kontokorent.

Půjčky. Ilustrační foto.
Potřebujete si půjčit? Najdeme Vám nejvýhodnější nabídku