Firma se chce podle svého ředitele Tomáše Kožouška i nadále rozvíjet. „Nechceme ztratit svou výsadní pozici na světových trzích. Posílíme perspektivní sektory, jako jsou výroba hliníku a plochého skla. Zároveň rozšíříme paletu našich výrobků tak, aby přesně odpovídaly aktuální poptávce našich zákazníků," přiblížil.

Stěžejní předmět výroby firma měnit nehodlá. „Máme ale v plánu se zaměřit na obměnu základních receptur levnějšími surovinami. Vede nás k tomu vzrůstající konkurence z východu, ať už se jedná o Ukrajinu nebo Čínu," prohlásil Kožoušek.

Kvůli zvýšení efektivity práce se za poslední čtyři roky snížil počet zaměstnanců firmy z osmi set na stávajících šest set. „Výraznější propouštění v dohledné době určitě nechystáme. Před dvaceti lety jsme pomáhali uvést do provozu místní střední odborné učiliště, jenže postupně pro nás do určité míry ztratilo význam. Škola se zaměřila na jiné profese, spíše uměleckého charakteru. Celkově teď však máme problém se sháněním kvalifikovaných lidí z údržbářských a řemeslných profesí. V regionu je jich bohužel nedostatek," postěžoval si ředitel jedné z největších firem na Blanensku.

Významu společnosti jsou si vědomi i ve Velkých Opatovicích. „Jsme rádi, že sídlí právě u nás. Zásadní měrou ovlivňuje zaměstnanost v celém regionu a navíc se vyhýbá finančním problémům," ocenil starosta města Jiří Bělehrádek.

Přínos společnosti spočívá ještě v jedné oblasti. „I nadále chceme naše vytěžené lomy poskytovat okolním obcím pro skládku komunálních odpadů," přislíbil na závěr Kožoušek.

DÍL O VELKOOPATOVICKÉ ŠAMOTCE ZE SERIÁLU TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA NAJDETE ZDE