To se do soutěže přihlásilo se svým produktem už podruhé. „Loni jsme uspěli s uzeným pstruhem duhovým, letos se pstruhem jako takovým. Máme z toho radost," řekl vedoucí rybářství Miroslav Fanta.

Podle něj se věnují chovu ryb od základu. „Máme tu totiž tak zvaný uzavřený chov, ve kterém si chováme své mateční ryby. Ty potom produkují jikry, z nichž se vyvine plůdek, který zde vykrmíme až do jateční velikosti. Tyto pstruhy pak prodáváme zákazníkovi," popsal Fanta.

Ryby tak celý život žijí ve vodách řeky Punkvy v chráněné krajinné oblasti Moravský kras. „Proto našim pstruhům říkáme pstruzi punkevní, i když víme, že žádný takový druh ve skutečnosti neexistuje," usmál se Fanta.

Podnikání v chráněné krajinné oblasti podle něj ale má i své nevýhody. „Jsou zde přísnější pravidla než v jiných částech republiky, takže se nemůžeme už nikam rozrůstat a množství ryb tak máme poměrně omezené. Ale raději budeme produkovat menší množství ryb, zato kvalitních," vysvětlil vedoucí rybářství.

Titulem Regionální potravina se nyní může pyšnit i syrové kravské mléko zemědělského družstva Zepo Bořitov. „Je to mléko, které prodáváme v mlékomatech. První z nich jsme uvedli do provozu před pěti lety v Blansku. Teď provozujeme čtyři mlékomaty. Je pro nás zadostiučinění, že zákazníkům prodáváme kvalitní produkt," řekla ředitelka Zepo Bořitov Ludmila Slavíčková.

Se svým výrobkem uspěl i Zeas Lysice, který se soutěže zúčastnil s jablečným moštem Jonagored. V kategorii pekařské výrobky včetně těstovin zvítězil koláč velký výrobce Zemspol Sloup. „Koláč je na trhu asi tři roky a tento titul už jednou získal. Jsme proto rádi, že se nám jej letos podařilo obhájit," uvedl předseda představenstva Zemspolu Sloup Josef Stloukal.

Značku Regionální potravina nyní mohou vítězné produkty užívat čtyři roky.