Gruberová má na výběr ze zhruba osmi set ubytovacích zařízení. Přivítat ji tak mohou například v penzionu U Petra na Blanensku. „Ulevilo se nám, že můžeme otevřít. Na hosty se těšíme, jsme malý penzion se stálejší klientelou, takže všichni trochu známe. Rezervace se nám pomalu plní tak z padesáti procent. Předchozí období bylo nesmírně náročné. Zálohy platit musíte a nikdo se vás neptá, kde na to vezmete,“ popsala provozovatelka Lenka Blahová.

V sobotu dopoledne zahrál na počest svému zakladateli Rozhlasový Big Band Gustava Broma.
OBRAZEM: Bromovi k výročí zahráli koncert a zasadili cedr

HOTELY

- Otevření: 24. května 2021
- Kapacita: bez omezení
- Podmínky pro ubytování: očkovací certifikát, negativní test, potvrzení o prodělání covidu v posledních devadesáti dnech
- Délka uzavření pro veřejnost: více než půl roku

I pro hotely, penziony a další však platí jistá omezení. Místa mohou na rozdíl od hospod naplnit všechna, návštěvníci se však musí prokázat očkováním, negativním testem či proděláním covidu v posledních devadesáti dnech. „Potvrzení o bezinfekčnosti si vždy necháme přeložit. Odpovědnost je ale primárně na lidech. Jsme samozřejmě rádi, že otevíráme. Rozvolnění v tomto ohledu přišlo pět minut po dvanácté. Fungovat nám umožnila jen firemní klientela. Rezervace už nám pomalu začínají chodit,“ řekla majitelka penzion Sirius ve Vyškově Michaela Nezdařilová.

Podle ekonoma Petra Pelce hotely mají letos šanci dostat se do normálního stavu. Pokud tedy na podzim nepřijde další pandemická vlna. „Také lze předpokládat, že ubytovací prostory na jihu Moravy obsadí především domácí cestovatelé. Mezinárodní cestování totiž přináší úskalí, které se ne každému chce podstupovat. Pokud se ale zahraniční cestovní ruch obnoví, hotelům to může samozřejmě výrazně pomoci,“ uvedl.

Na novém hřišti si návštěvníci vyzkouší i další sportovní aktivity.
V Bílovicích nad Svitavou je nové minigolfové hřiště, podívejte se

Zároveň dodal, že v trochu jiné situaci se nachází hotely ve velkých městech. „Například pro Brno byly velkým přínosem velké akce typu Veletrhy Brno nebo MotoGP. Jejich absence hospodaření hotelů negativně ovlivní,“ doplnil Pelc.

Jeho slova potvrdila i ředitelka brněnského hotelu Continental Eva Sedlmajerová, kde zatím vyšší počet rezervací neevidují. Avšak městské hotely jsou v odlišné pozici než penziony na horách nebo u vody. „Continental a ostatní městské hotely fungují především na bázi ubytovávání firemní, kongresové a další klientely. Rodiny s dětmi nás příliš nenavštěvují. Nicméně uvidíme, co přinese léto. Každopádně se nám ulevilo, že veřejnosti můžeme otevřít. Nicméně nejdeme z nuly na sto. Pro služební cesty jsme fungovali i doposud,“ vysvětlila Sedlmajerová.