Úbytek lidí, kteří se dostali do potíží se splácením, zaznamenala třeba brněnská pobočka Hypoteční banky. „V současnosti máme historicky nejnižší počet klientů, kteří dluh nedokáží splácet,“ informovala mluvčí banky Andrea Vokálová.

Podotkla přitom, že k lidem, kteří řeší problémy se splácením, přistupuje společnost individuálně. „Pokud se klient dostane do nelehké situace, vyřešíme ji s ním,“ ujistila.

Banka lidem například prodlužuje splatnost úvěru a snižuje splátky tak, aby je člověk mohl reálně zaplatit.

VELKÉ TÉMA O HYPOTÉKÁCH ČTĚTE V ZÍTŘEJŠÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

Hypoteční makléř František Václavek radí lidem nechávat si rezervu alespoň tři až šest splátek dopředu. „Lidé si berou půjčky po hlavě, zalíbí se jim byt a emoce převáží nad chladnou hlavou. A ochota bank půjčovat je velká,“ poznamenal makléř.

Úvěr na bydlení projednával s finančním poradcem i Brňan Robert Nečas. „Poradce vyřešil všechny náležitosti. Před samotnou žádostí jsem si spočítal příjmy i výdaje, včetně těch na hypotéku, abych se ujistil, že budu schopen bez problémů splácet,“ popsal.

Z údajů registru klientských informací vyplývá, že průměrná částka dlouhodobého dluhu na osobu je v Jihomoravském kraji 415 tisíc.

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ

Ilustrační foto
V medu byly léky, bistro se hemžilo šváby. Kontrolami neprošel každý desátý