Letos dozrály rostliny ve Starovičkách asi o dva týdny dřív než obvykle. „Protože letos vůbec nebylo jaro. První pole s levandulí lékařskou máme sklizené,“ nastínil Bíza.

Některé druhy dosbírají za čtrnáct dní. Se sklizní pomáhají brigádníci z celé České republiky.

Koupaliště U Libuše v Lulči. Ilustrační foto.
Jako v půli léta. Voda v některých přírodních nádržích je kalná

Na nápad začít s pěstováním rostliny s typickou pronikavou vůní Bízu přivedla bývalá přítelkyně. Dnes je farma ve Starovičkách největší v České republice. Vznikají další. Stále oblíbenější je také mezi lidmi. „Je to taková módní vlna. Ve vesnicích jsou časté. Na jihu Moravy je čím dál tepleji. Spíš to tady v posledních letech připomíná Středomoří,“ přiblížil botanik Petr Slavík.

Podle Petra Hlavinky z portálu Intersucho teplomilné druhy dokážou v takových podmínkách lépe fungovat. „Ovšem také záleží na tom, jak snáší naše zimy,“ upozornil Hlavinka.

Fenomén levandule• Je to rostlina z čeledi hluchavkovitých.
• Kvete fialově, je známá především pro svou nezaměnitelnou vůni. Velmi dobře snáší sucho.
• Obvykle kvete na Moravě od července do srpna.
• Pochází ze západního Středomoří, levandulová pole jsou rozšířená ve francouzské Provence.
• V místních podmínkách se nejčastěji pěstuje levandule lékařská.
• Používá se také pro léčebné účely: pomáhá při obtížích nervového charakteru, nespavosti nebo bolestech hlavy.


Dva trsy levandulí pěstuje doma Markéta Gálová z Podivína na Břeclavsku. „Letos krásně obrašily. Svazujeme je a dáváme mezi oblečení, které provoní a působí proti molům,“ podotkla Gálová.

Na několika místech rostou levandule také v Přibicích na Brněnsku. Na okrasu je tam vysadila obec. „Snese sucho a pořád vypadá hezky. Není potřeba žádná údržba, pouze ji na jaře ostříháme a to je celé,“ poukázal tamní starosta Miroslav Effenberger.

Jiné druhy rostlin v obci usychaly. „Zkoušeli jsme afrikány, muškáty a podobné druhy, ale ty jsou náročné na závlahu,“ zmínil starosta. Levandule je podle něj odolná i přes zimu. „Vymrzá pouze, když je malá,“ doplnil Effenberger.

Podle pěstitele Bízy potřebují levandule vodu hlavně po sklizni. „Aby keře obnovily svou sílu. Potřebujeme, aby napršelo spíše až za čtrnáct dní, až dosbíráme, ne nyní,“ sdělil Bíza.

Jeho farma z levandulí vyrábí aromatické pytlíčky, polštáře, levandulovou kávu, vaří sirupy. Nově stáčí i limonádu. „Destilovaná květinová voda může působit jako přírodní repelent proti hmyzu,“ zmínil farmář.

Na farmu se brzy chystá i Gálová. „Chtěla bych vyzkoušet třeba jejich čokoládu,“ uvedla žena.

Nikdy jsem se nebál, říká zasloužilý hasič Petr Viktorin.
Když hoří, není čas se bát, vypráví zasloužilý hasič Petr Viktorin