„Většina z nás zasvětila celý svůj profesní život rozvoji gastronomie v České republice. Za ta léta dobře víme, že podniky poskytující gastronomické služby jsou křehkým organismem. Ale za celou dobu jsme nikdy nenechali žádné dluhy u našich zaměstnanců, pronajímatelů, dodavatelů ani partnerů a nikdy jsme neměli žádné pohledávky vůči státu,“ stojí v úvodu otevřeného dopisu.

Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.
Ekonom David Navrátil: Pro pomoc firmám je nyní klíčová rychlost

Šéfkuchaři dále zmiňují, že podle rozboru právních kanceláří na současnou situaci pamatuje zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů. V něm je jasně uvedeno, že „stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními“.

„Je evidentní, že náhradou škody nelze rozumět například poskytnutí záruk u bezúročných půjček, pozdržení platby daní ani částečnou náhradu mezd. Nikdo z nás nechce dlouhodobě zadlužit své podniky, které v blízké budoucnosti nejspíš nebudou prosperovat. Neseme zodpovědnost za budoucnost tisíců zaměstnanců – a týmy našich lidí jsou to nejcennější, co máme,“ zdůrazňují autoři dopisu pro vládu.

Situace je neudržitelná

I když je podle nich jasné, že současnou prioritou vlády je ochrana zdraví občanů, v důsledku opatření, která souvisí s vyhlášením nouzového stavu, je situace všech podnikatelů v gastronomii neudržitelná.

Ilustrační foto.
Jak odvrátit kolaps podniků. Hospodářská komora aktualizovala seznam opatření

„Bez včasné, jasně formulované záruky přímé finanční pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání. Pokud pomoc vlády nebude rychlá, budou naše statutární orgány podle současné legislativy povinny vyhlásit insolvenci. Nejen my, ale hlavně naši zaměstnanci a celý dodavatelský řetězec se tak ocitneme ve vážné životní nejistotě,“ varují podnikatelé v gastronomii v závěru dopisu.

Kdo podepsal otevřený dopis restauratérů a kavárníků?
Tomáš Karpíšek a Daniel Kronďák – Pasta Fresca, Pastacaffé, Brasileiro Slovanský dům a U Zelené žáby, Kuchyň, Myšák, Eska, Dva kohouti, Grils, Pizza Nuova, Café Savoy, Eska, La Degustation Bohême Bourgeoise, Bokovka, Kantýna, Naše maso a  Lokály Dlouhááá, U Bílé kuželky, U Zavadilů, Nad Stromovkou, Hamburk, U Caipla, Pod divadlem, Korunní

Jan Boroš – 26 restaurací řetězce Potrefená husa

Miloš Hodan a František Koutal – řetězec Grosseto

Radek Kašpárek – Field

Lubomír Osuský – Šenk a restaurace Lékárna, Červený jelen, Kozlovna, Doubravka, Potrefená husa Plzeň, Plzeňka, Sokolovna Bolevec

David Petřík – SIA, Potrefená husa Hybernská, Potrefená husa Pardubice, Cukrář Skála, Vinohradský Parlament, Bruxx, FoodWay Catering, Sisters

Zdeněk Pohlreich – Next Door, Imperial, Divinis

Jan Punčochář – U Matěje

Ondřej Rákosník a Riccardo Lucque – Aromi, La Finestra, Amano, La Bottega di Finestra, La Bottega Bistroteka, La Bottega Linka, La Bottega Tusarova, La Bottega Gastronomica

Emanuele Ridi – Manu Risto, Manu Praga

Sylvio Spohr – provozovatel Café Louvre

Ladislav Starka – La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, Dutch Pub, Asia Temple, U Císařů, El Toro Negro, Café 80’s, La Republica, Oliva Verde, Cohiba Atmosphere, U Zlaté konvice, Georgia

Libor Vedral – Mincovna, Tiskárna, Potrefená husa Národní

Václav Vojíř – Bugsy’s bar, Špejle, Phenomen, F&B Catering, Potrefená husa Na Verandách, Potrefená husa Albertov

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník