Stáčenému vínu před lahvovým dává přednost řada lidí. Například Veronika Vrábelová z Vyškova ho nakupuje hlavně na víkend. „Chodím do dvou prodejen, kde si většinou nechám víno natočit. Všimla jsem si, že teď už ho mají předtočené a netočí ho přímo přede mnou,“ uvedla Vrábelová.

Jak dodala, stáčené víno zdražilo u některých prodejců o několik korun. „Asi pět korun na litru,“ řekla.

Ještě více si musí zákazník připlatit v jedné ze znojemských vinoték. „Pokud se týká cen vín, která jsme nedováželi přímo my sami, vzrostla cena až o dvanáct korun na litr pro koncového zákazníka,“ řekl šéf vinotéky Vínovín Petr Fila. O své zákazníky naštěstí nepřišel.

Co přinesla novela zákona
• Vinaři smí nově prodávat sudové víno jen na některých prodejních místech a konečnému spotřebiteli.

• Pokud majitelé vinoték chtějí prodávat sudová vína, která sami nevyrábí, musí si nechat vyrobit víno na zakázku nebo se domluvit s vinařem na zřízení „obchodu v obchodě“ ve své vinotéce.

• Víno vyrobené na zakázku může majitel vinotéky prodávat pod svou značkou, musí ale uvést stáčírnu a lokalitu.

Podle prezidenta Svazu vinařů Tibora Nyitraye bylo hlavním cílem novely vinařského zákona potlačit černý trh a pančování. „Naplnily se změny, které jsme od novely očekávali. Podle oficiálních výsledků inspekce poklesly nálezy pančovaných vín za rok 2017 o desítky procent. Podle našeho šetření poklesl počet falšování vín z počtu kolem 140 v roce 2013 zhruba na deset v loňském roce,“ přiblížil Nyitray.

U prodeje sudového vína začal podle Nyitraye fungovat systém tak, jak ho zákon nastavil. „Podle rejstříku, který vede Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, stále funguje přes tisíc provozoven, které mohou sudová vína dál prodávat,“ dodal.

Většinu vína, které plní do sudů, prodává ve své prodejně v louckém klášteře největší vinařský podnik na Znojemsku Znovín Znojmo. „Jedná se asi o osmdesát procent sudového vína. Něco jsme dodávali v keg sudech, ale šlo jen o malé procento. Tito zákazníci nyní berou víno od někoho jiného v bag-in-boxech. Se sudovým vínem je hodně starostí s distribucí, takže nám to víceméně zjednodušilo práci. Bag-in-boxy vůbec neděláme,“ popsal situaci ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Sudová vína podle něj činí asi jen dvě procenta celkového ročního obratu firmy.

Plastové bag-in-boxy i keg sudy naopak využívají pro prodej svého vína vinaři ze společnosti Pavlovín. „U kegů musí prodejci splňovat jisté požadavky, což je jistá evidence navíc. Novinkou je i to, že nesmí víno čepovat před zákazníkem. Musí mít PET lahve naplněné dopředu, nově opatřené jednorázovým víčkem,“ řekl jednatel Pavlovínu Radim Heča.

Vinaři museli kvůli novele vyčlenit nemalé peníze na nákup strojů a zařízení. „Prodejcům na vinotékách měnit narážeče, aby mohli čepovat z bag-in-boxů. Samozřejmě tu byly investice do linky i obalů. Náročnější je logistika, přeprava. Poloautomatická linka včetně filtrace nás stála asi 1,3 milionu korun. Dalším nákladem byly motorky pro vyčepovávání bag-in-boxů za 1,5 milionu,“ vypočetl Heča.

Kapsářku zachytily kamery.
Zlodějka vtrhla do obchodu pro peněženku, zachytily ji kamery. Musela se přiznat

V kraji zatím neprošlo šest vín

Jižní Morava -  Dvaačtyřicet odebraných vzorků vína a z toho šest nevyhovujících. Taková je bilance kontrol v Jihomoravském kraji za první tři měsíce letošního roku. Inspekce provádí zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce a mají zamezit pančování vína. Kromě vyhodnocených vzorků jich devětadvacet čeká na závěrečný verdikt.

Podle výsledků činnosti inspekce za minulý rok se s problémovým vínem daří bojovat. „Je předčasné hovořit o zásadním zlepšení, závěry je možné učinit až za delší časové období. Loňská data však naznačují zlepšení,“ připustil ústřední ředitel inspekce Martin Klanica.

Loni kontroloři v kraji zkoumali přes pět stovek vzorků. „Na pochybení jsme narazili v pětačtyřiceti případech,“ uvedl mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

Kontroly vína
• Za první tři měsíce letošního roku odebrali inspektoři v kraji 71 vzorků. Z těch vyhodnocených jich nevyhovělo 6.

• Loni zkontrolovali 508 vzorků, na problém narazili u 45.

Inspektoři tvrdí, že situaci na trhu ovlivnila kromě většího kontrolního tlaku i novela vinařského zákona. Moravští vinaři z ní přesto nejsou nadšení. Podle Libora Průdka z Vinařské asociace České republiky totiž nahrává dovozovým vínům. „Moravské vinaře novela administrativně zatěžuje. Slýcháváme to i od provozovatelů vinoték,“ upozornil.

Pro prodejce vína je kvůli jednoduššímu papírování pohodlnější nakupovat ho v plastových obalech. „Do nich plní vína většinou velké firmy nejčastěji právě z ciziny,“ dodal Průdek.

Břeclavský sommelier Libor Nazarčuk ale úbytek moravských vín u prodejců nezaznamenal. „Situace je stejná jako předtím. Minimálně co se Břeclavska týče,“ podotkl.

Na hodnocení vlivu novely zákona na trh je podle něj zatím brzy. „Jeden pozitivní dopad už ale má. Lidé se více zajímají o kvalitu vína,“ dodal.

Ilustrační foto
Nové muzeum v Letovicích ukáže i dravce z pravěku

ALOIS OUJESKÝ PROVOZUJE VINOTÉKU V BOSKOVICÍCH. K NOVELE ŘÍKÁ:

Ceny vína jsou stále příznivé

Boskovice /ROZHOVOR/ - Novela vinařského zákona má zabránit pančování vína. Ovlivnila třeba Aloise Oujeského, který pětadvacet let provozuje vinotéku. „Hlavně musí být vidět, z čeho prodejci víno točí,“ podotýká Oujeský.

Čím se novela vinařského zákona projevila v praxi?
Zatím to nedokážu posoudit. Platí vlastně až od letošního ledna. Nevím, jak to kdo dodržuje, či ne.

Dotkla se vaší vinotéky?
Musel jsem se zařídit jako výrobce. V okresu jsme teď dva. To znamená, že můžu točit vína přímo z ventilu. Ostatní buď prodávají stáčená vína polepená etiketou, nebo prodávají víno z takzvaných bag-in- boxů. To jsou dvacetilitrové krabice. V drtivé většině jde o vína z dovozu. Jestli je víno dobré, to prodejce neovlivní.

Proč jste se dostal do pozice výrobce?
Protože mám víno od moravských vinařů. Ostatní berou dovoz. Moravské je dražší. Musel jsem si vyjednat smlouvy se třemi vinaři. Musím mít sklep. Ošetřovat víno a vše mít zaevidované. Nesu za ta vína celkovou zodpovědnost. Prodejci již stočených vín ji nenesou.

Zabrání novela pančování?
Když ji nikdo nezneužije, mohla by pomoct. Hlavně musí být vidět, z čeho prodejci víno točí.

Musel jste kvůli opatřením spojeným s novelou zdražit vína a ubylo zákazníků?
Trošku jsem zdražil. Ale pořád jsou ceny vstřícné. Co se týče počtu zákazníků, to se teď ještě špatně sleduje. Hlavní sezona začíná v létě. Začátek roku je vždy slabší.

Ilustrační foto
Léto v dubnu. Na jižní Moravě padly v pátek čtyři teplotní rekordy