Podle něj do malých venkovských obchodů lidé často chodí jen pro věci, které jim zrovna došly. „Z toho se prodejna v obci, která má třeba jen tři sta obyvatel, neuživí,“ poukázal.

Podobný problém řešili nebo právě řeší v řadě vesnic v regionu. Zabránit zániku venkovských obchodů má podpora Jihomoravského kraje. Pro letošek jsou na ni připravené dva miliony korun. „Cílovou skupinou jsou pouze obce do sedmi set padesáti obyvatel,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková.

Gryc pomoc vítá, ale obává se, že přichází příliš pozdě. Dříve sám provozoval dva obchody v Rostěnicích a v Lulči. „Když ve Vyškově otevřeli Hypernovu nebo Kaufland, tržby šly o polovinu dolů,“ dodal lysovický starosta.

Naopak v Pístovicích na Vyškovsku se jediný krámek zatím udržel. „Seženu tam základní věci jako pečivo, drogerii, pár druhů salámu, krmení pro domácího mazlíčka nebo baterky. Neumím si představit, že bych musel pro každou maličkost zajíždět do města. Podpora obchodů v obcích by opravdu prospěla,“ svěřil se obyvatel Pístovic Daniel Procházka.

Ilustrační foto.
Cyklisté vyhlížejí visuté lávky na skále. Stavba stezky? Nejdříve za dva roky

Platit provoz obchodu musí z rozpočtu v Holštejně na Blanensku, kde žije asi sto šedesát lidí. Jen na energie dává třicet tisíc korun ročně. „Krajskou dotaci chceme využít příští rok. Letos jsme získali jinou, nemůžeme žádat o další. Dva miliony na jižní Moravu mi přijde málo,“ zhodnotil starosta Petr Mynařík.

Sto dvacet tisíc korun letos zaplatili v Blansku za provoz prodejny Jednoty v místní části Lažánky. Obchod prodělával a společnost jej chtěla zrušit. „O krajskou dotaci jsme se zajímali. Městských částí se bohužel netýká,“ sdělil blanenský starosta Ivo Polák.

Dotační program zástupci kraje zveřejní po schválení zastupitelstvem. „To zasedne šestadvaccátého dubna. Měsíc poté již bude možné podávat žádosti,“ upřesnila mluvčí Brindzáková. První peníze by mohl kraj vyplatit už na přelomu srpna a září.

Podpora obchodů
• Kraj na obchody v malých obcích rozdělí dva miliony korun.
• Podpora se týká vesnic do 750 obyvatel.
• Přednost mají ty menší.
• Dotace se nevztahuje na městské části.
• Žádost mohou zájemci zasílat od konce května.
• Termín vyplácení je přelom září a srpna.

ADAM KUBÍK
TOMÁŠ SMUTNÝ

Zámek v Bučovicích.
Na zámku v Bučovicích vymění stará okna. Za nová zaplatí přibližně milion