Hodnotu bytů výrazně navýšil jejich současný nedostatek. Nové byty se nestaví, a pokud přece jen, jejich nabídka značně pokulhává za poptávkou. Nejvíce z okresních měst na jihu Moravy podražily byty ve Vyškově. „Ceny zde za poslední tři roky vzrostly o pětadvacet až třicet procent, v mnoha případech je však nárůst ještě vyšší. Je to hlavně proto, že byty prostě nejsou. Jsou vyprodané,“ nastínil majitel realitní kanceláře Multicont reality Karel Rozsypal.

Určitý vliv na ceny nemovitostí měly podle makléře i nedávné lehce dostupné hypotéky. „Lidé, aniž by bydlení potřebovali, investovali do nákupu zejména malometrážních bytů, které nyní pronajímají. Cena pronájmů jim lehce pokryje splátku úvěru a ještě jim něco zbyde,“ naznačil Rozsypal.

Za byt 3+1 dnes ve Vyškově zaplatí zájemce nejméně dva miliony a dvě stě tisíc korun. „Před třemi lety se dal takový byt koupit i za milion a půl,“ porovnal vývoj cen Rozsypal.

Na stránkách realitních kanceláří tak lze najít byty ve Vyškově i za tři miliony korun a více. „Rozdíl začíná být znát i mezi lokalitami v rámci okresu. Ceny nemovitostí stoupají v nepřímé úměře se vzdáleností lokality k Brnu. Stejná nemovitost ve Slavkově a někdy i v Rousínově je vyšší, než ve Vyškově. Platí čím blíže k Brnu, tím vyšší cena,“ dodal Rozsypal.

Firma JKZ začala v bučovické místní části Kloboučky se stavbou nové haly. Lidé se bouří.
Průmyslová hala vedle domů: Bez stavebního povolení, tvrdí obyvatelé i město

I přes stoupající ceny bytů je stále velký zájem o tento typ nemovitostí na Hodonínsku. „Je to dáno i růstem platů a obecně růstem ekonomiky. Trh teď ale brzdí regulace hypoték a stále vyšší úrokové sazby,“ podotkl František Zapletal, majitel společnosti Reality Gaia. Byt 3+1 jedna v centru Kyjova nabízí tato realitka za dva miliony a dvě stě tisíc korun.

Podle Zapletala kvůli tomu ztrácí zájem investoři. „Spočítali si jednoduše, že současné ceny jsou nadhodnocené,“ dodal. Největší hlad po bytech je podle něj v tomto regionu v Kyjově a okolí.

Podobná situace je na trhu nemovitostí na Znojemsku. „Byty jsou dražší za poslední tři roky v průměru o dvacet až pětadvacet procent nahoru. Letos stojí metr čtvereční od šestadvaceti tisíc do třiatřiceti tisíc korun,“ sdělil makléř realitní kanceláře Sting Kamil Dřevojan. Další zvyšování cen bytů neočekává.

Zájem je také o městské byty. Zatímco Znojmo prakticky všechny byty ve svém majetku již prodalo, několik stovek jich stále vlastní Blansko. „Máme asi pět set bytů. Lidé se o jejich koupi stále zajímají. Nárůst jejich cen je obrovský především v posledním roce a my při výběrovém řízení zveřejňujeme schválenou minimální částku. Ta pak narůstá v nabídkách podle zájmu kupujících,“ uzavřela Ilona Peterková z odboru komunální údržby blanenské radnice.

Budova bývalé zbrojnice hasičů v Mikulově.
Sedmdesát milionů? Přestavbu bývalé zbrojnice prodraží podzemní depozitář