Mistrovství Evropy motorových člunů v kategoriích FR-1000 a F-350 se mělo konat první víkend v září. „Je to škoda. Teď tu byly závody dračích lodí, ale na motorové čluny to letos asi skutečně není,“ řekla žena, která čekala na langoš u kiosku vedle rybníka. Hladina vody klesla oproti jiným rokům téměř o metr. Daleko od břehu je plavcům po kolena. „Všude je málo vody, prostě na jaře nepršelo. Ve srovnání s jinými sezonami je však voda zase průzračně čistá,“ komentovala nedávno situaci místostarostka Anna Bayerová.

Tradiční třídenní akci každoročně navštíví kolem osmi tisíc diváků. „Někdy i deset tisíc, záleží na počasí,“ řekl předseda klubu Marcel Čopák. Podle něho je situace podobná té z roku 2007. Tenkrát se závody nekonaly kvůli odbahňování. Do září pak voda nestačila rybník dostatečně naplnit. Že za měsíc naprší tolik, aby se rybník naplnil, není reálné.

Ilustrační fotografie.
Alergie na bodnutí hmyzem? Záchranka vyjížděla k 62 pacientům

Nejen Jedovničtí kvůli letošnímu suchu přijdou o oblíbenou zábavu. „Už to víme. Mrzí nás to. Přijede vždycky spousta lidí z celé Evropy,“ řekla Michaela Chlupová z restaurace na břehu rybníka. Všichni doufají, že se příští rok závody uskuteční. Pořadatelé se těší, že na Olšovci uspořádají HydroGP, obdobu MotoGP. Jen o vodu však v tomto případě nepůjde. „Záleží hlavně na penězích,“ poznamenal k nynější situaci kolem dotací na sport předseda klubu vodních sportů Čopák. 

JANA ŠTÉGNEROVÁ