Na třiadvacátý ročník Půlmaratonu Moravským krasem přijelo do Blanska přes pět set běžců a běžkyň. Účastnický rekord tedy zdaleka ohrožený nebyl, ale kvalita závodníků rozhodně srovnatelná s nejlepšími ročníky byla. „Pořadatelství závodu jsme se ujali opět po sedmi letech a přáli jsme si, aby startovalo víc než pět set lidí. To se splnilo, takže jsme spokojeni. A myslím, že i po organizační stránce to byly dobré závody,“ sdělil předseda pořádajícího ASK Blansko Josef Vrba.

S povděkem se setkaly i novinky, které staronoví pořadatelé připravili. Tou největší byla úprava trasy. Ve městě se běžel pouze jeden okruh 1 600 metrů. Pak běžci zamířili do Moravského krasu na tradiční trasu. To znamená kolem ředitelství ČKD, Skalního mlýna, Punkevních jeskyní až do Žlebu, kde byla obrátka u ústí chodníku k hornímu můstku.

Přestože nepatří do absolutní běžecké špičky, nejvíce se očekávalo od keňského dua Silas Mwetich - Isaac Kimutai Ngeno. Ti pověst své země, coby světové běžecké velmoci, potvrdili. Dlouho dopředu bylo jasné, že před sebe nepustí nikoho. S bezpečným náskokem zvítězil Mwetich.

Na přehradě Křetínka u Letovic se konaly závody dračích lodí.
Draci na Křetínce: Na lodi tmelíme kolektiv obce, vysvětluje kapitán Krakatice

Oběma favoritům dokázal čelit jen vítěz jarního Bratislavského maratonu Brňan Jiří Čípa. Druhého Ngena mohl porazit, prohrál o čtyři vteřiny. „Nepředpokládal jsem, že bych Keňany předběhl, ale s tím druhým jsem se průběhu závodu docela přetahoval. Takže těsná porážka trochu mrzí, ale opravdu jen trošičku, se třetím místem jsem určitě spokojený. Já se zaměřuju spíš na delší tratě, navíc jsem už dlouho neběžel nic rychlejšího na silnici, takže tady jsem si docela dobře zazávodil,“ řekl v cíli „bronzový“ Čípa.

Absolutní pořadí – muži: 1. Silas Mwetich 1:07:43, 2. Isaac Kimutai Ngeno (oba Keňa) 1:09:21, 3. Jiří Čípa (Behej.Brno) 1:09:25, 4. Lukáš Kučera 1:13:34, 5. Martin Kučera (oba ELEVENRUNTEAM) 1:13:59, 6. Vladimír Srb (Czech Outdoor Extreme Tea) 1:15:25, … 10. Aleš Klopec (Blansko) 1:18:15 atd.

Ženy: 1. Zita Kácserová (Maď.) 1:19:40, 2. Petra Kamínková (Svatý Kopeček) 1:22:37, 3. Ulrike Schwalbeová (Něm.) 1:26:24 atd.

Ze zástupců Blanenska se v absolutním pořadí mužů nejvýše umístil desátý Aleš Klopec, který také není specialistou na tyto vzdálenosti „Půlmaratony moc neběhám, spíš Okresní běžeckou ligu Blanenska. Letos jsem tu běžel teprve asi počtvrté, protože půlmaraton už není součástí ligy a obvykle se překrývá s jinými závody. Chtěl jsem se dobře umístit, ale taky jsem zaběhl svůj nejlepší čas. Loni bych s ním byl celkově druhý. Spokojneý jsem zejména se třetím místem ve své věkové kategorii čtyřicátníků. I když i celkové desáté místo je výborné, bedna je bedna,“ radoval se ze svého výsledku ryzí běžecký amatér, který není členem žádného klubu.

„Při této konkurenci je to jeho úžasný úspěch,“ zdůraznil Vrba.

Také v soutěži žen se sešla silná konkurence, a tak se olomoucká obhájkyně loňského prvenství Patra Kamínková musela sklonit před suverénní vítěznou Maďarkou Zitou Kácserovou.

Ilustrační foto.
Po vedrech malé táborníky málem spláchla voda. V blízkém Kulířově zalila ulice