„Obě akce jsou opět zařazeny do prestižní série obdobných ve světě pořádaných akcí s názvem Poco Loco Run. Moravský ultramaraton se letos běží jako Mistrovství České republiky v etapovém ultramaratonu," zmiňuje Jiří Bezrouk z organizační­ho týmu.

V neděli ve dvě hodiny odpoledne startuje z Lomnice u Tišnova Moravský ultramaraton. Každý den až do další soboty se běží trasy přes Boskovicko a Tišnovsko, každá z nich vede krásnou krajinou a má drsné převýšení.

„Obdrželi jsme přes padesátku přihlášek, z toho většinu na celý seriál sedmi maratonů. Mezi přihlášenými jsou kromě domácích také běžci a běžkyně ze Slovenska, Německa, Švýcarska a také z Ghany. Počet startujících bude ještě navýšen o účastníky startující v jednotlivých etapách," hlásil už s předstihem Bezrouk. Běžci můžou absolvovat celý seriál, nebo jeho zkrácenou verzi MiniMUM, která zahrnuje tři etapy, popřípadě kteroukoli etapu zvlášť.

Tradičním účastníkem závodu je i Oldřich Šperka z Jedovnic. Nevynechá ani letos. „Kromě poslední Cimrmanovy etapy, která patří do Okresní běžecké ligy, dám letos i Boskovickou. Vede krajinou, ke které mám blízký vztah," říká. Podle něj absolvovat takhle dlouhé závody nemusí nutně končit vyčerpáním. „Záleží, jaké kdo zvolí tempo, dá se to zvládnout třeba indiánským během. A za ten pocit po doběhu to stojí. Tedy nemyslím hned po doběhu," upozorňuje Šperka.

Po doběhu sedmého maratonu se dá čekat půlroční rekonvalescence. Místo toho hned o týden později, v neděli 13. července, pokračuje týrání těl vytrvalců. To startuje ve dvě v noci ze soboty na neděli druhý podnik Transmoravský masochistický terénní ultramaraton. I tento 161 kilometrů dlouhý závod z Olešnice do Lulče a zpět má svou „mini" variantu. Měří pouhých sto kilometrů.