„On-line registrace končí 15. dubna. Na některých bězích, zejména pro děti, už je však téměř plno. V těchto kategoriích nejde přijít až na start a doufat, že bude volno. Zájemci se musejí hlásit dopředu," uvedl mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma.

Běhy nabízejí celkem pět běžeckých podniků pro dětské i dospělé závodníky. Hlavním závodem je Běh za sedmizubým hřebenem na dvanáct a půl kilometru. Na startu nebude chybět dvojnásobný vítěz Daniel Orálek z Brna, triatlonista Petr Vabroušek nebo atletka Lenka Jančaříková. „Účast loňských vítězů Roberta Krupičky a Pavly Schorné ještě nemáme potvrzenou," řekl sportovní ředitel závodu Erik Řezník s tím, že tratě zůstávají stejné jako loni.

Novinkou je soutěž pro základní školy o nejpočetnější výpravu. Aby se školy mohly soutěže zúčastnit, musí sestavit alespoň dvacetičlennou skupinu běžců. Tratě si mohou nově projít také turisté. „Připravíme trasy od dvou do dvanácti kilometrů, které úplně nebo částečně kopírují trasy Boskovických běhů. Na turisty, kteří je zvládnou pěšky, čeká unikátní turistická vizitka," dodal hlavní organizátor akce Petr Bartošek ze sdružení Sportuj s námi.

Z několika různě dlouhých běžeckých tratí si vyberou všichni. Vypsány jsou Běh nejmenších dětí, Běhy dětí školou povinných, Lidový běh na osm set metrů, Zámecký běh na dva a půl kilometru a konečně hlavní závod, Běh za sedmizubým hřebenem na dvanáct a půl kilometru. Hlavním tahákem doprovodného kulturního programu bude vystoupení zpěváka Janka Ledeckého.

Organizátoři akce stále hledají dobrovolníky, kteří jim pomohou sportovní podnik zajistit. „Na organizaci je potřeba asi sto lidí, takže dobrovolníci jsou vítáni. Stejně jako amatérští fotografové," dodal Jaroslav Parma.