Nutno říct, že název není nadsazený, taneční kemp je evropská záležitost, potkávají se tam lidé z celého světa. Jedno mají společné. Tanec a pohyb všeho druhu je evidentně baví. „Jsem tady nadšená," říká po jedné z lekcí jedenáctiletá Zhamilya Mussaibeková, která přijela s kamarádkou z Kazachstánu.

Sledovat lekci Viktora je strhující. S tanečníky to umí, je ve svém živlu. Hodinu a půl pozorně sleduje asi třicítka mladých lidí jeho předtančení, ale je to freestyle, každý se projevuje po svém. Viktor pak všem děkuje a odměňuje několik tanečnic medailonky. „Od tanečníků se zároveň ispiruji, rozdávám to těm, kteří mě nejvíc překvapili, je to taková motivace," vysvětluje slovensky Viktor Bukový, který ovšem lekce vede v angličtině. Ta je tady totiž univerzální jazyk, kterým se všichni domlouvají.

Viktor chválí i dvě nejmenší dívky. „Byly jste úžasné, jak dlouho tancujete?" ptá se jich. „Tancuji tři a půl roku, moc mě to baví. Přijela jsem do Jedovnic z Kazachstánu právě kvůli této akci," vysvětluje Zhamilya Mussaibeková. Její jméno lze naštěstí ověřit na jmenovce.

Tanečníci si oddechnou a za chvíli se přesunují na stage na pláži. Tam rozjíždí svoji lekci jamajský Dancehall Orville. A má plno. Tančí se čelem k hladině Olšovce, pod ostrým skoro jamajským sluncem se začíná točením pánví. „Od neděle jsou na programu workshopy každý den od půl desáté od rána do desíti do večera. Máme čtyři taneční stage plus jednu, kde probíhají otevřené proselekce, což je také jedna z novinek. Tanečníci se tak můžou nominovat do SDK World battle tour i tady. Od pátku workshopy ubydou a bude víc prostoru pro soutěže. Novinkou je, že jsme změnili systém workshopů, předtím si každý koupil kartu a měl k ní nahrané nějaké workshopy, tentokrát si můžou lidé zvolit vlastní lekce, takže je to pro ně mnohem výhodnější, můžou jít na ty, které opravdu chtějí," vysvětluje event manažerka akce Šárka Dostálová. Stejně jako další členové organizačního štábu je vstřícná a usměvavá.

Tanečníkům nedělala problémy ani extrémní vedra v první polovině týdne. „Tři ze čtyř pódií jsou kryté, takže jsou chráněné před přímým sluncem. A určitě je to lepší, než kdyby pršelo, spíš mám pocit, že si tanečníci zatím slunečné počasí užívají," potvrdila Dostálová.

Na lekcích to vypadá, že se náramně baví tanečníci i lektoři. Vybráni jsou pečlivě podle toho, co už dokázali, jaké mají ve světě jméno. Těžko by mohli nadšení jen předstírat. „Moc rád předávám to, co dělám, a líbí se mi, když to předělají po svém, když do toho dají svoji osobnost," popisuje Viktor těsně po skončení své dopolední lekce. Odpovídá i na otázku, do jaké míry jde u street dance o věrné napodobování jednotlivých tanečních prvků a do jaké míry je to na každém tanečníkovi. „Předtím jsme zase dělali víc techniku, teď improvizaci. Jsou to freestylové tance, vzniklo to z improvizace, snažím se v improvizační rovině také držet většinu hodiny a navést ostatní na nějakou cestu. Ale existuje spousta možností, jak to dělat, tohle je jen můj příklad, jak já rád tancuju do disco hudby. Každý má specifický styl, pointa je v tom, být sebou samým," nechává nahlédnout do tajemství street dance Viktor.

Ze začátku to vypadalo, že SDK.EUROPE zeje prázdnotou, okolo poledne už jsou vidět zaplněná pódia a korzující skupinky, lidí přijelo dost. „Účast je o něco lepší než minulý rok, Na celý týden je tady okolo sedmi osmi stovek tanečníků, začaly i proselekce na finále, to by mělo přijet každý den od tří stovek do patnácti stovek návštěvníků," počítá Dostálová.

Vrcholem budou páteční a sobotní akce. V pátek bude koncert pro návštěvníky, kteří přijedou hlavně za hudbou, jde o jednu z největších rapových show, v sobotu je to zase pro ty, kteří mají rádi hlavně tanec. „Největším tahákem je soutěž týmů, jsou tady týmy z Honkongu, z Číny, ze Švédska a dalších zemí," připomíná Dostálová.

SDK.EUROPE 2015 je svátek pro všechny milovníky taneční muziky a street dance, naopak pochopení vyžaduje po lidech, co žijí v okolí. „Přesto, že tato akce není můj šálek čaje, respektuji aktivity jiných. Pokud to tedy neomezuje svobodu moji. Kombinace teplé noci a hluku zvenčí bohužel nebývá příjemná hlavně pro ty, co ráno musí vstávat. Letos jsem ale zatím až na jednu výjimku, která nevím, jestli souvisela s touto akcí, nic neslyšel," komentuje hluk z párty Oldřich Šperka z Jedovnic.

Spolu s dalšími ještě možná o akci uslyší o víkendu, kdy přijede nejvíc fanoušků. „Očekáváme celkovou účast okolo tisícovky tanečníků, protože je možné si dokupovat i denní vstupy. A co se týká koncertu a finále počítáme navíc ještě se třemi nebo čtyřmi tisícovkami lidí," přibližuje po zkušenostech z minulých ročníků Šárka Dostálová.

SDK.EUROPE má zvuk i daleko za hranicemi, je to špičkový podnik ve svém oboru, možná, že i usedlíci, kteří neholdují tomuto žánru, jednou za rok přimhouří oči a budou tolerovat zvýšený hluk.