Slavia má pět kol před koncem náskok pěti bodů, druhé Valašské Meziříčí tři. Třetí Blansko teď navíc hraje klíčové zápasy s oběma týmy. „O první místo jsme už asi přišly, ale nevzdáváme to, budeme bojovat," říká kapitánka blanenského týmu Zdeňka Ševčíková.

Měly jste soutěž skvěle rozehranou a pak přišla prohra ve Zlíně a remíza s Husovicemi. Co se stalo?

Těžko říct, rozjeté jsme to měly dobře, ale ve Zlíně je těžká kuželna, to jsme věděly, bohužel se nám nedařilo.

Přitom jste ve Zlíně vedly…

Vedly jsme 3:1, jenže domácí hráčky využily bouřlivého prostředí a dařilo se jim, našim holkám už míň. Je to těžké, ony hrály doma, začalo se jim dařit, fanoušci je tlačili, takový výsledek jako s námi tam myslím ještě neudělaly.

V posledním zápase jste remizovaly s Husovicemi, tam se od vás čekala výhra.

Tak to dopadne, když přijede slabší soupeř, nám se nedaří a on toho dokonale využije. Prohrávaly jsme 0:3, pořád to šlo ještě otočit, ale přesto se nám to nepodařilo, padalo jim to tam. Hráčka, co hrála proti Zuzce, ji vždycky překonala, o den později pak na turnaji dala na domácí kuželně asi o sto bodů míň.

Je už první místo ztracené?

Na Slavii už asi nemáme, ona má navíc soupeře, se kterými asi ztrácet nebude. Ale teoreticky je to ještě otevřené, zbývá pět kol a prvních šest týmů může pořád zasáhnout do pořadí na prvních místech. To je těžké, my buď máme špatný začátek sezony a pak to dotahujeme a už se to nepovede, nebo naopak, soutěž dobře rozehrajeme a pak si to zkazíme.

Hraje psychika v zápasech velkou roli?

Asi ano, určitě mají výhodu odolnější jedinci, ale soupeři se na nás taky dost často vytáhnou, předvádějí výkony, které normálně proti jiným soupeřům neuhrají. Nedá se odhadnout, jak která hráčka zahraje, nemají stabilní výkonnost.

Mohlo vás trochu svazovat i vědomí té blízkosti prvenství, když vám chyběl před pár koly na první místo jenom bod?

Možná, že se projevilo, že moc chceme, že nějaká nervozita byla, ale ono se to opakuje po každém vyhlášení sportovců Blanska, když přebíráme ceny. Všichni se ptají, jestli to už letos bude první místo a nám pak další zápasy nevyjdou.

Pak se dá na to ještě podívat z druhé stránky, když si vzpomeneme, jaký byl začátek soutěže. Teď se přitom perete aspoň o druhu příčku.

To je pravda, začátek nám moc nevyšel.

Už jste si na nové dráhy zvykly?

My už jsme si zvykly určitě, ale možná i soupeři. Kuželna je docela lehká.

Takže to padá i soupeřům…

No právě, je to možná nejpadavější kuželna v nejvyšší soutěži.

Teď vás čekají utkání s nejlepšími týmy. Nejprve v sobotu 15. března jedete do druhého Valašského Meziříčí.

Dáme do toho všechno, i když u nich se moc nevyhrává. Asi to bude chtít zariskovat a postavit silné hráčky na silné, nemáme co ztratit a zápas může rozhodnout o konečném pořadí.

O týden později, v sobotu 22. března, přivítáte doma v zápase jara vedoucí Slavii.

To je samozřejmě zajímavý soupeř a i když je první, dá se s ním určitě hrát, už jsme je několikrát porazily. Doufám, že se nám to znovu podaří.

Byla byste spokojená na závěr sezony třeba i se třetím místem?

My už jsme si na to třetí místo zvykly, i když loni jsme výjimečně byly druhé. Bohužel nám to vždycky uteče o kousek.