„Teď soutěž graduje, tenhle systém se mi líbí," říká klidně šéf svazu Kubica a trpělivě odpovídá na každou otázku ohledně soutěže, kterou hrají Dynamiters Blansko i Minerva Boskovice.

Můžete definitivně utnout spekulace o tom, jestli budou hrát play-off krajské ligy jen první čtyři nebo všechny týmy?

Ano, platí, že play-off hrají první čtyři týmy z každé skupiny, tedy z jihomoravské a zlínské části. Ve sloučené soutěži je teď třináct mužstev, z toho sedm je z jižní Moravy. Ty se po konci základní části seřadí podle pořadí, v jakém skončily, a první čtyři budou hrát semifinále na tři vítězná utkání a pak finále.

Zástupci klubů si opakovaně stěžují, že se systém mění v průběhu souětě a že do poslední chvíle neví, jak se bude play-off hrát.

Jasné je to od 2. září, kdy vyšel rozpis soutěže. Teď se akorát některé týmy pozdě probudily. Přitom měli možnost podat žádost o změnu systému. Mluvil jsem s panem Čížkem z Boskovic nebo panem Muzikantem z Plumlova, ale nikdo nic nepodal. A teď čtrnáct dní před koncem soutěže už s tím nic neuděláme, už jsou nasmlouvané ledy a termíny a už by nešlo to překopávat.

Takže je chyba na jejich straně?

Až po Novém roce, kdy se některým týmům nedařilo podle představ, se začaly ozývat tyto hlasy. To je případ třeba Blanska, které se propadlo tabulkou. A rozhodovalo se to už 26. června na aktivu ve Vyškově, ale minimálně od začátku září to všechny kluby věděli. Pan Muzikant za Plumlov nakonec říkal, že bude rád, že skončí soutěž, trápí je marodka i obsazenost ledu v Prostějově. Soutěž je zcela transparentní a dodržuje nastavená pravidla.

Ale loni hráli play-off všichni a letos poukazují navíc na vyrovnanost soutěže.

Vloni jsme vyšli vstříc žádosti klubů, tam hrozila měsíční pauza kvůli baráži o druhou ligu, do které šel vítěz, Moravské Budějovice. A letos jsme jim mohli také vyjít vstříc, kdyby podali žádost.

Kdy ji měli podat?

Stačilo i do konce ledna. Ovšem muselo by to být se souhlasem všech sedmi týmů.

Problémem jsou podle trenérů i středeční a čtvrteční termíny. Na amatérskou soutěž je to prý zbytečné, často nedají dohromady hráče, kteří mají normální zaměstnání.

To je jednoduché, začínáme poslední zářijový víkend a do 25. února musíme nahlásit případného kvalifikanta do baráže o druhou ligu. A s těmi středami a čtvrtky, já osobně preferuji pátky a neděle, ale to zase koliduje s ligovými soutěžemi mládeže. Pokud hrajeme systémem dvou zápasů doma a venku, nejde to jinak udělat, abychom se do toho vlezli.

A začít dřív?

Těžko můžeme začínat dřív, když na stadionech většinou začínají mrazit začátkem září. A některé týmy k tomu přistupují opravdu poloprofesionálně, trénují, angažují hráče za odměny, nemůžou z letní přípravy hned vyjet k mistrovským zápasům.

Jak to bude příští rok?

Je možné, že to příští rok už bude jinak. O přihlášení soutěže uvažují ve Vyškově a v Rosicích, tím pádem bychom mohli ligu uzavřít jen pro jižní Moravu

Třetím evergreenem jsou stížnosti na rozhodčí. Těžko si sjednávají respekt, výsledkem jsou vysoké tresty a konflikty s hráči.

Je pravda, že rozhodčí jsou v hokeji kritizovaní. Sám jsem bývalý rozhodčí a netajím se kritikou na fungování rozhodčích a jejich přístup k zápasům v krajské lize. Procházíme teď generační obměnou. Ta starší garnitura rozhodčích, kterým je čtyřicet a víc, odchází, a chování těch mladých často jen kopíruje společenské změny, chybí jim respekt k autoritám. Ale nejsou takoví samozřejmě všichni.

Asi není kde brát…

Musíte si uvědomit, že krajská liga je až čtvrtá nejvyšší soutěž, takže ji píská až čtvrtá vlna rozhodčích a ty z vyšších soutěží nejde pro jejich vytížení využívat. Rozhodčím také musíme garantovat určitý počet zápasů.

Zlepší se to?

Je potřeba, aby si to uvědomily obě strany. Mladí rozhodčí by měli být zodpovědnější, uvědomit si, že třeba na utkáních mládeže jsou jediným placeným člověkem na ledě. Hráči v krajské lize by si zase měli uvědomit, že je to nižší soutěž, někteří z nich sešupem dolů ztrácejí soudnost a dovolí si to, co by si ve vyšší soutěži nedovolili. Každopádně si myslím, že míč je teď spíš na straně rozhodčích.

Chce někdo letos do baráže o druhou ligu?

Letos projevil zájem tým Warrior Brno v případě, že by vyhrál. Ale to je teď spíš v rovině teorie.

Proč si myslíte, že je taková propast mezi krajskou soutěží a druhou ligou?

Druhá liga je poloprofesionální soutěž, trénuje se každý den, zápasy jsou tři, čtyři ve čtrnácti dnech, týmy křižují republiku. Ti hráči, kteří mají zaměstnání, se musejí uvolňovat. Hlavní překážkou je finanční náročnost soutěže. Co se týká kvality, tak si nemyslím, že by to byl až tak velký rozdíl. Třeba Moravské Budějovice, které vyhrávaly poslední roky kraj, tam hrají důstojnou roli. Na jižní Moravě je kvalitních hokejistů dost. A na lokální derby chodí třeba pět stovek lidí, což je víc než běžně ve druhé lize.

Sledujete zápasy krajské ligy?

Sleduji, i když letos míň, co jsem přestal jezdit jako delegát. Většinou to je spojené s pracovními povinnostmi, bývám třeba v Brně, v Boskovicích, v Blansku.

Co říkáte na letošní úroveň soutěže?

Řekl bych, že kvalita mužstev se po odchodu Budějovic srovnala. Až na poslední béčko Břeclavi jsou tam těsné rozestupy. Nedochází k tomu, že by v polovině soutěže nebylo o co hrát. Dá se říct, že soutěž graduje a díky boji o play-off mají zápasy velký náboj. Tenhle model se mi líbí.