Loni se trať přesunula mimo silnice a účastníci si změnu pochvalovali. Přesto že je čeká kopcovitá krajina včetně namáhavého lesního stoupání.

Trať zůstává stejná jako vloni?

Je stejná, takže se úplně vyhneme autům, běžce čeká krásná kopcovitá trať.

Kromě toho, že je kopcovitá, bude i zasněžená…

Tak je tam brutální kopec, vloni si závodníci trasu strašně chválili s tím, že neví, jak by to vypadlo na sněhu nebo na ledu. V sobotu se tedy o tom můžou přesvědčit.

A jaký je aktuální stav tratě?

Byl jsem si to projet na kole a je tam opravdu nádherně. Je to led a cestou nahoru přibývá sněhu. Ale led je takový ten krabatý, neklouže tolik. Samozřejmě to bude fyzicky náročné. A ten nejprudší kopec budeme muset označit na stromech, cesta asi moc vidět nebude.

Musel jste sesednout z kola?

Ne, ani jednou. A potkal jsem i běžce, kteří na trati trénovali. Ovšem od čtvrtka má začít zase sněžit, takže to bude velice zajímavé. Problém bude s předjezdcem, kterého dělám já, na všech důležitých křižovatkách ovšem budou pořadatelé. Až do pátku do večera nebudeme vědět, na co se připravit. Ale počítáme s e všemi variantami. Sníh to trochu zkomplikuje tratě pro dětské kategorie, ale jsme domluvení s obcí, že by se problematické části posypaly.

Přípravy vrcholí?

Máme napečeno dvě stě ručně ozdobených perníkových medailí, dva tisíce koláčků, bude i sekaná. Medaile by měly vystačit na všechny děti, i když jsme loni zaznamenali abnormální nárůst zájmu, přišlo asi o 115 lidí víc než rok předtím. Připravených je čtyřicet pořadatelů, což je ještě víc než vloni, plus rozhodčí z Brněnského běžeckého poháru. Vloni jsme změnili i zázemí, běžci si přesunutí do Staré školy pochvalovali, letos to bude stejné.

Nevadí běžcům, že musí přecházet ke startu?

Není to zas tak daleko. A když bylo zázemí ve sportovní hale, muselo se také přecházet do prostoru startu a cíle.

Nebojíte se, že počasí negativně ovlivní účast?

Na to už dávno nevěřím. Je to seriál a každý chce sbírat body. A čím horší počasí, tím spíš si každý řekne, že se zúčastní, protože tam bude míň lidí. A nakonec se tam sejdou všichni. Ten závod nebude jen o momentální formě, ale i o technice, bude záležet na tom, co si kdo dovolí. Pod sněhem nebude led vidět. To může nakonec zamíchat pořadím.