Po devíti letech ve Francii jste se vrátil do české nejvyšší soutěže. Jak dlouho jste se rozhodoval?
Finálně jsem se rozhodl ve druhé polovině ledna, před koncem přestupového období. Zahraniční nabídky jsem měl, ale buď se nelíbily mně, nebo agentovi. Nakonec jsme přikročili k angažmá v české extralize. Myslím, že je to řešení, které vyhovuje mně i rodině. V Kladně jsem maximálně spokojený.

Jak psychicky náročné čekání bylo?
Je to pro mě nová zkušenost, protože jsem měl každoročně nejpozději na konci ledna podepsanou smlouvu na další sezonu. Poprvé jsme se rozhodli počkat, jestli se nenaskytne něco zajímavého. Není to nic příjemného. Nevěděl jsem, co bude za týden. Jestli se někdo ozve nebo ne. Na organizaci času a rodinného života to bylo náročné. Jsem rád, že je to za mnou.

Dostal jste nabídky z českých i zahraničních klubů?
Nejprve jsem dostal nabídky ze zahraničí, které jsem odmítl. Později mezi volejbalovou veřejnost prosáklo, že trénuju s Kladnem a ozvaly se i české kluby. Moje první volba bylo Kladno, kde mi vyšli maximálně vstříc. Dovolili mi s týmem trénovat a zároveň mi dali volno až do přestupního termínu. V případě zahraniční nabídky jsem mohl odejít.

Do zahraničí jste se před lety přesunul z Ostravy. Neuvažoval jste o návratu do bývalého klubu?
Kladno mělo zájem už dva nebo tři roky nazpět, takže jsme byli neustále v kontaktu. Nabídka od Ostravy přišla až v momentu, kdy Kladno požádalo o přestup. V tu chvíli už jsem měl jasno.

Pocházíte z Letovic na Blanensku. Vracíte se někdy na jižní Moravu?
Samozřejmě. Na jihu Moravy mám pořád rodinu a přátele. Kdykoliv můžu, rád se domů vracím. Při angažmá v zahraničí to bylo náročné, dostal jsem se domů jen v létě. Teď jsme byli na jižní Moravě i na Vánoce, takže vídám rodinu častěji.

Nedostal jste od známých nebo rodiny dotaz na přestup do Brna?
Dostal. Samozřejmě chtějí, abych se domů vrátil. (úsměv) Není to ale faktor, který ovlivňuje moje rozhodování. Na jižní Moravě už řadu let nebydlím a přesun s rodinou do Brna by byl velmi složitý.

Jak náročná je po letech aklimatizace na české prostředí?
Život v České republice je fajn, ale adaptace na domácí extraligu je trošku těžší. Jsou tu jiné balony, jiní soupeři. Osmdesát procent kluků, kteří hrají extraligu, vůbec neznám nebo jsem se je nikdy neviděl hrát. Všechno je pro mě nové, takže to musím nakoukat a zjistit, jak proti komu hrát. Ještě chvíli potrvá, než si zvyknu.

Extraligovou premiéru v kladenském dresu jste si odbyl proti Ostravě. Byl pro vás zápas speciální?
Už ani ne. Beru ho jako každý jiný. Z dob mého angažmá zůstal v klubu jen manažer Zedník. Pak znám Matěje Šmídla a Davida Janků, proti kterým jsem hrál ligový zápas poprvé. Každé utkání je pro mě teď velká neznámá.

Došlo na hecování s kluky, které znáte?
Viděli jsme se před zápasem, ale nehecovali jsme se. (úsměv) Do zápasu jsme šli jako jasní favoriti, což jsme naštěstí potvrdili. Do hry jsem se dostal jen sporadicky, ale potvrdili jsme roli favorita a vzhlížíme dál k nejvyšším metám.

Jaká je vaše role v týmu?
Mužstvu chci pomoct získat medaili. Máme výborného univerzála Marcela Gromadowskiho. Jsem připravený pomoct, ale nechci nikoho vystrkávat ze základní sestavy. Je pro mě nejdůležitější, ať Kladno vyhrává. Ať už jsem na hřišti nebo mimo něj.

Přijali vás noví spoluhráči bez problému?
Parta je dobrá. Pár kluků jsem znal z národního týmu nebo letních turnajů. Tým jsme ještě doplnili o španělského smečaře, který v Kladně hrál už před třemi lety. Trenér říkal, že je pro něj nové vybírat sestavu na zápas z patnácti hráčů. Dřív sestavu lepil s dorostenci, letos se tým vhodně doplnil. Můžeme ukázat jakou sílu a potenciál máme.

Přišel si už některý z mladších spoluhráčů pro radu?
Zatím jsem moc mladších kluků nepotkal. S Kladnem trénuju už dlouho, takže nadšený údiv, že přišel Konečný, už tam není. (úsměv) Všichni jsme si v týmu rovní. Když někdo přijde s dotazem, rád poradím, ale zatím se to nestalo.

Jaký si dáváte cíl do zbytku aktuální sezony?
Chceme dosáhnout na nejvyšší příčky. První klíčový moment nastane za dva týdny v semifinále Final Four, kde konečně potkám nejsilnější soupeře z první čtyřky. Pak uvidím, jakou kvalitu extraliga má a jestli máme na to poprat se o titul.

Chcete se po sezoně vrátit do zahraničí?
Nad tím jsem ještě neuvažoval. Primární pro mě je dohrát sezonu s Kladnem a pak se budu rozhodovat, jak dál naložím s kariérou.