Tehdejší porážku pamatovalo pět hráčů současného kádru na světovém šampionátu. „Zase to byly velké nervy, je složité mluvit do éteru a přitom s klukama být celé dny a vidět, jak se na to připravují, jak je to pro ně velký důležitý zápas. Brazilci byli silní na míči, ve druhé půlce nás zmáčkli, kontrolovali balon, ale prakticky jsme je nepustili do šance a v pohodě jsme si dokráčeli do čtvrtfinále,“ radoval se manažer českého výběru Luděk Zelenka.

Ve čtvrtfinále se úřadující vicemistři Evropy utkají s bronzovým týmem z červnového kontinentálního šampionátu v Brně Maďarskem, které český celek v úvodním utkání Eura zdolalo 1:0. Zápas v přímém přenosu ČT sport začíná ve tři čtvrtě na jedenáct večer.

Český tým zdolal i druhý jihoamerický výběr, základní skupinu uzavřel pohodlným vítězstvím 10:0 nad Argentinou. „Šli jsme do zápasu s Argentinou s tím, že už nám o nic nejde, ale chtěli jsme ho naplno zvládnout, což se nám naštěstí podařilo a dali jsme deset kusů,“ usmál se pardubický obránce a debutant v českém áčku Jan Rosůlek.

Osmifinále s Brazílií skvěle začali dva pamětníci světového šampionátu v USA. Blanenský rychlík Jan Koudelka po rohovém kopu našel přesně brněnského univerzála Patrika Levčíka, který otevřel skóre. Akce skoro jako přes kopírák se českému týmu povedla ve 21. minutě, na roh Michala Saláka si naběhl Tomáš Kounovský a zamířil levačkou přesně k tyči.

Velké příležitosti neproměnili ještě Ondřej Paděra s Michalem Salákem, což mohlo mrzet minutu před koncem první půle, když se ze standardní situace prosadil Leonardo Cardoso, i když brankář Ondřej Bíro si na míč sáhl. V závěru první půle však ještě Levčík vrátil gólovou přihrávku Koudelkovi a český celek vedl opět o dvě branky. „To byla skvělá, nejlepší odpověď, jakou jsme mohli dát. Nádherná práce od Levčíka, který přihrál pod sebe ve skluzu Koudelkovi, ten měl štěstí a propálil všechno, co měl v cestě,“ pochválil akci Zelenka.

Koudelka se čtvrtým gólem srovnal na pozici nejlepšího střelce mužstva se Salákem. „Klobouk doků, jak to naši kluci zvládli hlavně takticky a jako tým. Máme jen dva čtyřgólové střelce, nikdo nevyniká, což je právě ukázka toho, jak pracujeme. Je to především o týmu, z výkonu to bylo cítit,“ ocenil generální manažer.

Všech ostatních sedm osmifinálových utkání šlo do prodloužení a čtyři z nich dokonce do penaltového rozstřelu. Nepostoupili všichni dosavadní evropští šampioni Rusové, Kazachstánci ani Rumuni. Mexiko vrátilo výhrou 4:3 USA prohru z finále prvního mistrovství světa.

Česká republika – Brazílie 3:1 (3:1)

Branky: 9. Levčík, 21. Kounovský, 25. Koudelka – 24. Cardoso.

Česká republika: Bíro (Bellada) – Režný, Uhlíř, Mařík, Salák, Kounovský – Hakl, Levčík, Paděra, Koudelka, Polák – Kavka, Rosůlek, Novák.

Brazílie: Hauss (Ferreira) – De Maria, Cardoso, Cestari, Manini, Coutinbo – Ella, Cavallini, Viveiros.

Výsledky osmifinále mistrovství světa:
Rumunsko – Senegal 2:3 po pokutových kopech
Španělsko – Chile 1:0
Mexiko – USA 4:3
Rusko – Francie 0:1 po pokutových kopech
Maďarsko – Libye 3:2
Austrálie – Bosna a Hercegovina 4:3 po pokutových kopech
Tunisko – Kazachstán 3:2 po pokutových kopech
Česká republika – Brazílie 3:1

Čtvrtfinálové dvojice:
Senegal – Francie
Španělsko – Austrálie
Mexiko – Tunisko
Maďarsko – Česká republika