Ujela pouhých padesát metrů, než se jí do cesty postavil kámen. Bikerka Lucie Veselá patřila před začátkem závodu na horských kolech v Kořenci k hlavním favoritkám mezi ženami. Kvůli defektu se ale vracela zpět na start, kde kolo vyměnila, aby záhy předvedla fenomenální stíhací jízdu. Nakonec však v jedenáctém dílu seriálu Pohár Drahanské vrchoviny dorazila druhá.

Pro první místo si tak dojela její týmová kolegyně Dana Pospíšilová. „Urvat první místo bylo celkem jednoduché, celý závod jsem jela sama,“ říká šestadvacetiletá bikerka.

Svoji parťačku, která závod nevzdala, chválí. „Bylo to úžasné, je prostě dobrá. Vůbec jsem nevěděla, že Lucka ještě pokračuje. Viděla jsem, jak píchla, ale se ještě stihla vrátit k autu, vyměnit rezervu a pokračovala. Netušila jsem, že je za mnou, dozvěděla jsem se to až v cíli, kde mi řekli, že je Lucka druhá. Byla jsem hodně překvapená,“ usmívá se Pospíšilová.

Slova uznání měl pro Veselou i ředitel celého podniku Petr Koudelka. „Lucka ukázala, že to má v nohách i rukách. Tím, že měla defekt krátce po startu, se rozhodla nastalou situaci řešit a poté předvedla stíhací jízdu. Kdyby děvčata jela ještě o kolo, tak by možná stihla vyhrát,“ myslí si.

Hladinu na přehradě Křetínce rozčeřily dračí lodě.
Žňová hlídka naháněla Suchý trenky. Křetínku rozčísly dračí lodě

Pospíšilová si po triumfu v Kořenci upevnila druhé místo v průběžném pořadí. Příští víkend se navíc zúčastní světového poháru horských kol v italské Val di Sole. „Mám splněná kritéria, ale bude to můj první start na světovém poháru, takže spíš chci posbírat nějaké zkušenosti a okusit atmosféru. Odstartuji z posledních pozic, tudíž bude těžké se probojovat někam dopředu. Určitě to bude jiné závodění, než na co jsem zvyklá,“ líčí brněnská závodnice.

Defekt zradil i vedoucího závodníka elitní mužské kategorie Jiřího Ošťádala, který však na kámen narazil až v polovině trati a závod nedokončil. „Jirka to vzal zcela pragmaticky, věděl, že je konec. Odpadl z čela závodu, navíc se mu to stalo v půlce okruhu v lesní části. Měl smůlu,“ tvrdí Koudelka.

Kombinace neopatrnosti, zamračeného počasí a hustého lesa tak způsobila, že hlavní favoriti museli první místo oželet. „Problém nastal hlavně v lesní pasáži, kde se jela technika. Po čase vykoukly ostré kameny, protože už byla trať trochu rozježděná. Když to člověk trochu spustil a přestal dávat pozor, tak mohl dostat defekt,“ míní Pospíšilová. „V těchto místech je les poměrně uzavřený a byla tam relativně tma, takže šutr šlo v rychlosti přehlédnout,“ dodává Koudelka.

V pořadí jedenáctého dílu Poháru Drahanské vrchoviny se nakonec v 18 kategoriích zúčastnilo 150 závodníků. „Trochu nás strašilo počasí, protože hrozilo, že přijdou bouřky a deště. Nakonec jen lehce zapršelo, což závody neohrozilo. Možná to některé závodníky odradilo, ale organizačně bylo vše bez problémů,“ říká ředitel Velké ceny Kořence Miroslav Zemánek.

PATRIK EL-TALABÁNI