Na říjnovém půlmaratonu chce startovat. „Půlmaraton v Blansku měl být můj první běžecký závod vůbec. Tvrdě jsem se na něj připravoval. Naběhal jsem zhruba sedm set kilometrů. Ale deset dní před startem jsem dostal ve spánku zástavu srdce. Přítelkyně mě dvanáct minut udržovala při životě masáží srdce, než přijela záchranka," vzpomíná na osudový moment muž z Blanska.

Následující dva dny ležel v nemocnici v umělém spánku a doktoři si nebyli jistí, zda vůbec přežije. A pokud ano, jestli neskončí na invalidním vozíku. „Dalších čtrnáct dní jsem byl v nemocnici, kde mi do těla voperovali defibrilátor. Myslel jsem si, že už nebudu nikdy sportovat. Byl jsem z toho dost nešťastný," říká Krška.

Po třech měsících začal chodit na procházky a zkoušel i běhat. „Nejprve pět kilometrů. Měl jsem ale neuvěřitelně vysoký tep a byl jsem hrozně zadýchaný," vzpomíná.

Postupně se ale znovu dostal do formy a už nemá podle svých slov problém uběhnout dvacet kilometrů. „V květnu jsem se přihlásil na Boskovické běhy. A první běžecký závod v životě jsem zvládl. Poběžím ještě na Blanenské desítce a doufám, že i na podzim vysněný půlmaraton," říká běžec.

Krška vystudoval vysokou školu v oboru ekologie. Poté pracoval v továrnách. Tam však dělal každý den to stejné a práce ho nebavila. Rozhodl se tedy, že bude policistou, a přihlásil se na policejní akademii. Kvůli zdravotním problémům se však s kariérou policisty musel rozloučit. „Bohužel policie má přísná pravidla, co se týká zdravotního stavu policistů. Dokud budu mít defibrilátor, tak nemám šanci," vysvětluje. Přístroj, který v případě další zástavy srdce opět nastartuje, bude mít v těle minimálně dvanáct let, nejspíš však napořád.

Krška původně začínal s fotbalem. Přetrhnul si ale křížové vazy v koleni a dál pokračovat nemohl. Chtěl však dál sportovat. Začal proto jezdit na kole a běhat. Přes všechny překážky ve sportování pokračuje. „Snažím se překonávat svoje limity a výkony inspirovat další," dodává muž.

DOMINIK ABSOLON