Vedení ligy z nich pak zpracovává pořadí běžců, kteří pocházejí z Blanenska nebo závodí za oddíl z tohoto regionu. Do konečného pořadí se počítá čtrnáct jejich nejlepších výkonů. Závody jsou pro rekreační, kondiční i závodní běžce. Obhájí prvenství z loňska Tomáš Večeřa mezi muži a Zdenka Komárková mezi ženami? „Jedeme podle zaběhnutého modelu z minulých let. Hlavní změnou je zařazení nového závodu a tím je Spešovský běh okolo Jedle. Ráječkovská desítka se pak nově poběží v Rájci a Sloupský lesní běh je z patnácti kilometrů zkrácený na jedenáct a půl," řekl ředitel OBL Jiří Vrtílka.

PRVNÍ ZÁVOD. Běžeckou sezonu pravidelně v posledních letech startovala Ráječkovská desítka. Ta byla také léta součástí zimního Brněnského běžeckého poháru. To platí i letos. Organizátor Zdeněk Přibyl však zázemí nově přesunul do sousedního Rájce-Jestřebí a podnik přejmenoval na Rájeckou desítku. „Zrušili jsme v Ráječku všechny akce, důvody teď nechci rozebírat. Bylo mi líto nechat po těch letech závod zaniknout, tak jsem se obrátil na vedení města Rájce a tam nám vyšli vstříc, vědí, že je to skvělá prezentace města. Takže hlavním organizátorem je Sdružení za rozvoj města. V Rájci nám poskytli výborné zázemí na gymnáziu, je povolení na přeběh přes všechny pozemky, kudy vede trasa, i ochota podílet se na organizaci, ta spolupráce je perfektní," řekl Přibyl.

NOVÝ ZÁVOD. Spešovský běh okolo Jedle se letos koná už potřetí. Poprvé se však bude započítávat do hodnocení OBL. Na závodníky čeká trať osm a půl kilometru v terénu. „Organizátoři měli zájem o to, aby jejich závod byl součástí OBL. Mají tam dobré zázemí a předchozí dva ročníky zvládli slušně," okomentoval novinku Vrtílka.

NEJDELŠÍ. Nejdelším podnikem OBL bude jedna z etap Moravského UltraMaratonu. To je mezinárodní běžecký etapový závod, kdy běžci musejí v sedmi dnech zvládnout sedm maratonů. Letošní výzva v OBL je necelých třiačtyřicet kilometrů z Blanska do Lomnice.

NEJSTARŠÍ. Nejstarším závodem v regionu je Běh Černou Horou. V květnu se v obci se známým pivovarem vydají závodníci na trať už po osmapadesáté. Sloupský Běh Moravským krasem se koná po dvaapadesáté.

HRABĚNKA CUP. Program závodů tradičně zpestří běžecký miniseriál Hraběnka cup. Rozdělený na jarní a podzimní část. Na jaře se běží tři závody z různých míst se společným cílem poblíž penzionu U Hraběnky. Ty samé tratě pak i na podzim.

LESEMPOLEM I NA DRÁZE. Závody započítávané do OBL lákají na originální mix terénů. Běhá se na dráze, po asfaltu nebo ve volné přírodě po polích a lesích. Délky tratí jsou různé od pěti kilometrů až po maraton.

HON NA VEČEŘU. Loňské bodování OBL ovládl Tomáš Večeřa. Ten triumfoval už v roce 2013 a rok nato skončil třetí. „Pomohlo mi, že jsem přešel do AK Blansko Dvorská, trénink je teď o něčem jiném," pochvaluje si Večeřa, kterého budou soupeři nahánět i letos. Tomáš Jančík z Boskovic dokončil loni osmadvacet závodů OBL. Nestartoval jen na maratonské etapě MUM. Vyhecuje se letos k absolutnímu rekordu, co do počtu startů?

Kalendář závodů OBL 2016

so 6. 2. Rájecká desítka 
Rájec-Jestřebí, 9,6 km

so 9. 4. Hořická osmička 
Hořice, 8 km

ne 17. 4. Skalická desítka
Skalice nad Svitavou, 9,8 km

pá 22. 4. Jarní pětka na dráze
Blansko, 5 km

ne 1. 5. Boskovické běhy
Boskovice, 12,5 km

ne 8. 5. Běh Černou Horou
Černá Hora, 9,2 km

út 10. 5. Hraběnka cup
Horní Lhota – Hraběnka, 5,7 km

út 17. 5. Hraběnka cup
Skalní mlýn – Macocha, 4,7 km

út 24. 5. Hraběnka cup
Ráječko Nová – Hraběnka, 6,7 km

ne 29. 5. Šamalíkova míle
Ostrov u Macochy, 10 km

so 4. 6. Svitava kros
O putovní pohár mikroregionu Svitava
Doubravice nad Svitavou, 8,5 km

so 11. 6. Lesempolem
Veselice, 10 km

so 18. 6. Spešovský běh okolo Jedle
Spešov, 8,5 km

ne 26. 6. Sloupský lesní běh
Sloup, 11,5 km

út 5. 7. MUM, 3. Blanenská etapa
Blansko – Lomnice, 43 km

so 9. 7. Desítka Moravským krasem
Skalní mlýn, 10 km

so 16. 7. Nemojská devítka
Nemojany, 9 km

so 27. 8. Vísecká desítka
Vísky, 9,05 km

so 27. 8. Půlmaraton Moravským krasem
Blansko, 21,1 km

út 6. 9. Hraběnka Cup
Ráječko Nová – Hraběnka, 6,7 km

so 10. 9. Blanenská desítka
Blansko, 10 km

út 13. 9. Hraběnka cup
Skalní mlýn – Macocha, 4,7 km

so 17. 9. Běh Moravským krasem
Sloup, 12,2 km

út 20. 9. Hraběnka cup
Horní Lhota – Hraběnka, 5,7 km

pá 23. 9. Podzimní desítka na dráze
Blansko, 10 km

so 1. 10. Kunštátská desítka
Kunštát, 10 km

ne 9. 10. Běh kolem Klostermannovy studánky
Rudice, 12 km

so 15. 10. Hořická rokle
Hořice, 8 km

so 3. 12. Mikulášský běh Okrouhlá
Okrouhlá, 8,6 km

út 27. 12. Hraběnčino běhání, Memoriál Jaroslava Parmy
Petrovice, 5,2 km

Zdroj: www.oblblansko.cz