Až se za 23 dní rozzáří nad stadionem v brazilském Riu de Janeiro olympijský oheň, bude u toho i dvaadvacetičlenná výprava sportovců z Jihomoravského kraje. Českou nominaci, kterou tvoří 105 sportovců, v úterý schválilo plénum Českého olympijského výboru. Výprava na letní hry je nejmenší od vzniku samostatné České republiky a úbytek zaznamenala i jižní Morava.

Jihomoravští sportovci na OH
- Zažili i minulé hry: Vítězslav Veselý (atletika), Pavel Kelemen (dráhová cyklistika), Jan Bárta (cyklistika), Viktor Teplý (jachting), Jana Pechanová (dálkové plavání), Soňa Bernardová a Alžběta Dufková (synchronizované plavání), David Kostelecký (střelba), Iveta Vacenovská (stolní tenis), Lucie Šafářová (tenis), Vendula Frintová (triatlon), Miroslava Topinková Knapková (veslování), Jiří Orság (vzpírání)

- Jedou poprvé: Eva Vrabcová Nývltová, Michaela Hrubá, Romana Maláčová, Radek Juška (všichni atletika), David Jessen (gymnastika), Alexander Choupenitch (šerm), Lukáš Rosol (tenis), Lukáš Helešic (veslování)

- Speciální kategorie: Adam Ptáčník (dráhová cyklistika) – minulých her 
v Londýně se nezúčastnil, v Pekingu v roce 2008 však startoval

Na olympiádu do Londýna před čtyřmi lety cestovalo 32 sportovců, tedy o deset více než letos. „Nevím, jak je to v jiných sportech, ale u nás se o dost zpřísnila nominační kritéria. Olympijský výbor chce na hrách co nejvíc států na úkor kvality. Z toho důvodu se do Ria nepodívá třeba Jirka Lipták, který patří do světové špičky," naráží reprezentační trenér střelců Petr Hrdlička na fakt, že před čtyřmi lety jela na hry trojice z Brna a teď v Brazílii ji bude reprezentovat jen vítěz z her v Pekingu v roce 2008 David Kostelecký.

Vedle tvrdších nominačních kritérií zapříčinila nižší počet českých sportovců absence týmového sportu. Před čtyřmi lety hájily české barvy basketbalistky, mezi nimiž figurovalo i brněnské trio Alena Hanušová, Hana Horáková a Tereza Pecková. Poslední česká týmová naděje v podobě účasti basketbalistů zhasla v pátek po prohře se Srbskem v semifinále kvalifikačního turnaje. „Jsme smutní. Nedopadlo to tak, jak jsme chtěli," hlesl pivot Patrik Auda, který 
v Riu mohl reprezentovat brněnský basketbal.

Mezi jihomoravskými olympioniky nalezneme ostřílené mazáky i vyjukané nováčky. Nejzkušenější je čtyřicetiletá synchronizovaně plavkyně z brněnské Tesly Soňa Bernardová, která cestuje už na páté hry. Benjamínka pak představuje osmnáctiletá výškařka Michaela Hrubá, která má paradoxně jako jedna z mála jihomoravských zástupců reálnou šanci na jednu z medailí. „Úspěch však pro mě bude už postup do finále," odmítla brněnská závodnice přehnané ambice.

Jihomoravská atletika zažila přerod. Z londýnské pětice zbyl pro Rio jen hodonínský oštěpař Vítězslav Veselý. „Od té doby, co dělám atletiku, jsou olympijské hry můj sen. Jde o vrchol každého sportovce," vyznal se břeclavský odchovanec, dálkař Radek Juška, který patří mezi nová jména.

Na hrách v Londýně získala pro jižní Moravu jedinou medaili veslařka Knapková. Naváže na její zlato někdo? Chytřejší budeme 21. srpna, kdy olympijský oheň opět pohasne.