„Padl rekord v dětských kategoriích, trošku nám ale ubralo na účasti to, že se v Ostravě běží velké závody pro dorostence a juniory, takže ti hodně dobří jeli tam. Jenom na startu pětikilometrového závodu bylo oproti loňsku asi o 60 lidí víc," říkal potěšeně ředitel závodu Zdeněk Přibyl.

Vrcholem Rájecké desítky byl hlavní závod na 9,6 km, který je zároveň součástí Brněnského běžeckého poháru. Nejkratší dobu na trati pobyl Jiří Čípa z Bystrého. „Na kopec jsme běželi s Pavlem Brlicou, dolů také, byli jsme spolu i na otočce, pak jsem ale trošku cukl, začal jsem přidávat a to asi rozhodlo," popisoval vítěz. Za zády nechal Brlicu i Daniela Orálka a časem 33:52 určil nový traťový rekord. Průběžný vedoucí závodník Brněnského běžeckého poháru Petr Šťastný doběhl čtvrtý se ztrátou 52 sekund na vítěze.

Ve startovním poli se objevilo pouze deset odvážlivkyň, nejrychlejší z nich byla Simona Křivánková z Rocktechniku Triatlon s časem 43:50, což v celkovém pořadí stačilo na 68. příčku.

hlavní závod na 10 km
- muži: 1. Jiří Čípa, Bystré, 33:52, 2. Pavel Brlica, Tréninková skupina Pavla B./Atletika Polička, 34:21 (+ 00:29), 3. Daniel Orálek, AC Mor. Slávia Brno/Adidas Boost team, 34:38 (+ 00:46)

- ženy: 1. Simona Křivánková, ROCKTECHNIK Triatlon, 43:50, 2. Lenka Venerová, Alfa Helicopter TT, 50:30 (+ 06:40), 3. Lucie Lamprechtová, SK Meteor, 52:56 (+09:05)

Stejně jako pro běžce byl závod novinkou a první zkouškou pro pořadatele. Pro závodníky připravili trať se složitým profilem, kterou navíc zkomplikovalo počasí. „Ve čtvrtek večer jsme trošičku panikařili, protože to bylo celé pod sněhem, chystali jsme trať, označovali ji latěmi, chvojkami jsme zakrývali oranisko, bylo to hodně kluzké, mokré a blátivé, ale přes noc povrch začal nějak zázračně vysychat a vítr mokro vyfoukal. Celý den na to svítilo slunko a odpoledne už se nám to docela líbilo," líčil trable s přípravou Přibyl.

„Jsem strašně zvědavý na ohlasy závodníků, protože mám hlášeno, že je to nejtěžší trať celého Brněnského běžeckého poháru. Člověk si neodpočne, je tam veliký kopec a trať nahoru dolů," dodal ředitel závodu.

Vítěz mu za pravdu tak úplně nedal. „Netvrdil bych to. Myslím si, že Kuřimský kros je těžší, i když nastoupanými metry je to obdobné," srovnával Čípa.

Třetí muž celkového pořadí měl opačný názor. „Pro mě to byla nejhorší možná kombinace. Do kopce a v terénu, to není nic pro mě, takže jsem během závodu trpěl. Nemám moc rád kopce, hlavně když jsou ze začátku. Kdyby byly někde v půlce, asi by to pro mě bylo výhodnější. Už nemám na to, abych dokázal takhle rychle běžet trať s podobným profilem. Je klidně možné, že je to nejtěžší závod Brněnského poháru," přitakával vítěz první mužské veteránské kategorie Daniel Orálek.

Přes to všechno se s tratí dokázal poprat velmi solidně. „Vybíhal jsem na šestém, sedmém místě, postupně v prvním seběhu jsem se dostal na třetí, v dalším kopci jsem zase ztratil, propadl se na čtvrtou příčku, ale díky seběhu do cíle jsem se dostal zpět. Ráječkovská desítka se mi líbila víc," dodal Orálek s pousmáním.

V závodě na pět kilometrů doběhl z prudkého kopce jako první do cíle, který byl mezi rájeckým gymnáziem a informačním centrem, junior Aleš Konečný z týmu Masaryk run. Druhý skončil dorostenec Daniel Kotyza a třetí junior Otakar Hirš. Mezi ženami byla na „pětce" nejrychlejší Lada Nováková z AK Olymp Brno v čase 20:44.

IVETA BORKOVÁ