Zatímco loni dobyl vavříny s Italem Massimem Debertolisem, před dvěma týdny mu dělal společnost portugalský jezdec Jose Silva. „Letos jsem jel s horším závodníkem. Nedosahuje takových výsledků jako Massimo. Také jsme měli těžší soupeře v podobě vítězné dvojice. Jose Hermida s Joaquimem Rodriguezem byli výborní. Není ostuda s nimi prohrát a druhé místo považuji za velký úspěch,“ uvedl Fojtík, rodák z Olomučan na Blanensku.

Ten se letos nemohl spolehnout na stejný servis jako v roce 2018. „Loni jsem byl součástí celého italského týmu. Jeli s námi další dvě elitní dvojice a my využívali jejich zázemí. Byl s nimi masér, kuchař i mechanik. Teď jsme spali ve stanech a starali se sami o sebe,“ srovnal účasti.

Semifinále hokejové extraligy mezi HC Bílí Tygři Liberec a HC Kometa Brno.
Těsnou přetahovanou rozseklo až prodloužení. Kometa v prvním semifinále padla

Africký závod považuje dvaačtyřicetiletý jezdec za extrémní. „Je jeden z nejtěžších na světě. Má osm etap. Víc se na horských kolech ani nejezdí. Jízda je navíc mnohem intenzivnější než na silnici. Na bicích neexistují hluchá místa a po osmi dnech toho má člověk plné zuby,“ přiblížil.

Češi na Cape Epic 2019
Muži: 9. Kristián Hynek, 14. Ondřej Cink. Nedokončili: Jaroslav Kulhavý, Matouš Ulman.
Smíšené dvojice: 17. Lucie Zelenková.
Masters: 2. Ondřej Fojtík, 93. David Hromada, Jan Gábriš. Nedokončili: Jaroslav Doležal, Pavel Miklík.

Roli hraje také horké podnebí. „ Celý týden se jezdí v zaprášeném prostředí, takže se tomu musí uzpůsobit příprava. Je nezbytné absolvovat předtím soustředění v teple. Hodně lidí stejně odpadne včetně jezdců z profesionálních stájí. Může to být kolem třiceti procent závodníků,“ sdělil.

Fojtík mezi takové nepatří. „Mám hodně zkušeností. V Maroku, kde je počasí ještě náročnější, jsem závodil asi pětkrát. V Jihoafrické republice jsme věděli, že patříme mezi pět nejlepších dvojic a po třech etapách jsme tušili, že skončíme do třetího místa,“ doplnil cyklista, jenž se svým parťákem ovládl také jednu z etap.

Ani Fojtíkovi se ale nevyhnuly problémy. „Stalo se to až poslední den. Na vině bylo vyčerpání. Tím trpí zažívání a imunita. Jezdíte jen v prachu po kamenech a písku. S takovou se zažívací či dýchací potíže nevyhnou skoro nikomu,“ uzavřel.

Bývalí hokejisté Colliga Břeclav se utkali se starou gardou Zetoru Brno.
Zapsali se do historie. Staré gardy Colliga a Zetoru zavzpomínaly na ledě

Poslední den závodu se radovali čeští fanoušci také v mužské kategorii. Závěrečnou etapu totiž opanoval Ondřej Cink se španělským parťákem Sergiem Mantenconem. „Cape Epic je neuvěřitelný závod s úžasnou atmosférou. Jsem moc spokojený,“ popsal Cink.

JAROSLAV GALBA