Blanenská desítka nabízí tratě pro běžce, koloběžkáře i inlinisty. Má certifikovanou desetikilometrovou trať, která patří k nejrovinatějším v republice, účastníky čeká na části trati zbrusu nový asfaltový povrch. I proto láká špičkové sportovce. „Zdaleka to ale není závod jen pro ně, Blanenská desítka je hlavně pro širokou veřejnost, chceme rozhýbat co nejvíc lidí z Blanska i okolí," říká ředitel závodu Tomáš Mokrý.

Nejvíc lidí se registrovalo na běh, přes 450, na koloběžku 80 a na inline 120 účastníků. Přihlášených je i 120 dětí. Z tisícovky startovních čísel zbývají poslední dvě stovky. „Neváhejte se přihlásit na webu www.blanenskadesitka.cz. Možnost online registrace do závodu končí v pátek 4. září," připomíná Mokrý.

Pro lidi, kteří neběhají a nejezdí na inlinech, mají pořadatelé k zapůjčení koloběžky. „Aktuálně jich zbývá posledních deset," upozorňuje sportovní ředitel závodu Lukáš Olejníček.

Na start blanenského závodu se postaví dva mistři světa. Loňské vítězství bude mezi koloběžci obhajovat světový šampion Michal Kulka. Divákům ukáže, že je možné na koloběžce zdolat deset kilometrů za dvacet minut.

Závod absolvuje i mistr světa v biketrialu Václav Kolář, tentokrát bez kola. „Poběžím deset kilometrů, žádný cílový čas nemám, chci hlavně doběhnout," potvrdil blanenský biketrialista. Na běžeckou trať se chystá i místostarosta Blanska Jiří Crha, starosta Ivo Polák si zopakuje loňskou účast v závodě na inline bruslích.

Pozvání na druhý ročník Blanenské desítky přijal herec Filip Tomsa, známý ze seriálů Policie Modrava nebo Ordinace v Růžové zahradě. „Filip bude předávat ceny vítězům a také pojede závod na koloběžce. Původně chtěl běžet, ale nestihnul by návrat zpět do Prahy na divadelní představení," popisuje Mokrý.

Pořadatelé připravili také zajímavý doprovodný program. Příchozí si můžou vyzkoušet a otestovat běžeckou obuv, projet se v nových autech nebo si zajít na masáž. Pro děti bude připravený skákací hrad nebo malování na obličej.