I letos se tradiční běžecká akce na Okrouhlé konala pod dohledem nebeské delegace. Kratší závod na 4, 3 km odstartovala společně s Mikulášem i místrostarostka Boskovic Jaromíra Vítková. „Byla jsem zde už loni a ráda jsem se sem vrátila, protože je to akce v našem regionu a ty já podpořím ráda," řekla Vítková.

Už před startem bylo jasné, že nebudou padat žádné výrazné rekordy. Trať byla podmáčená, kluzká, navíc přestat pršet začalo jen chvíli před startem. Nejrychleji ze všech ji zvládl junior Ondřej Sedláček, v kategorii dorostenců doběhl první a celkově druhý Jan Osolsobě. Nejrychlejší ženou v cíli byla v čase 21:03 obhájkyně loňského prvenství a držitelka traťového rekordu z minulého roku Patrícia Gánovská.

„Běžela jsem počtvrté, třikrát jsem vyhrála a jednou jsem skončila třetí. Loni byly lepší podmínky, hlavně to neklouzalo tak, jako dnes. Nedá se to srovnávat," zavzpomínala na své účasti a zhodnotila závod vítězka v kategorii žen. Za svým loňským rekordem zaostala o 53 sekund. „Čas je horší jak minulý rok, skoro o minutu, ale to je kvůli podmínkám. Vzhledem k počasí v tomto týdnu to bylo pěkné proběhnutí," uzavřela Gánovská.

Stoprocentní úspěšnost má v Okrouhlé Jiří Homoláč. Dvakrát se postavil na start přes osm kilometrů dlouhého závodu a v obou případech vyhrál. V roce 2009 zaběhl traťový rekord, letos suverénně předběhl na trati, která začala klesáním, a do cíle dobíhali závodníci do kopce, loňského vítěze Roberta Míče i další zvučné jméno ve startovním poli, třetího Daniela Orálka. Při průběhu vítěze cílem se stopky zastavily na čase 29:28.

„Čas jsem zaběhl o něco horší, než když jsem tu byl naposledy, ale trať je hodně blátivá. V závěru jsem šel už jen tak, abych doběhl do cíle v poklidu a bez zranění. Nikam jsem se nehnal," zhodnotil Homoláč.

Na 28. místě doběhl účastník všech minulých okrouhleckých běhů a ředitel dnešního závodu Gustav Grün. „Závod to byl krásný, akorát trať byla trošku podmoklá. Možná se to odrazilo i na maličko menší účasti. Počítali jsme, že bude o něco víc lidí, ale jinak jsme spokojení," pochvaloval si účast 119 závodníků na kratší trati a 238 běžců v hlavním závodě. „Osobní rekord jsem si nezaběhl, ale vzhledem k podmínkám na trati je čas velmi solidní, takže jsem spokojený," dodal hodnocení osobního výkonu ředitel Grün.

O pozitivním přínosu Mikulášského běhu v Okrouhlé se zmínil starosta obce Bronislav Šamšula. „Největší radost mám z malých, nejmladších závodníků. Je zajímavé, že nám na obci začínají běhat taky děti a to je podstatné," pochvaloval si starosta Okrouhlé. Je vidět, že běžecké akce mají pozitivní dopad.

Letošní ročník Okresní běžecké ligy končí posledním podnikem 27. prosince. Běžci budou mít sraz v Petrovicích na Hraběnčině běhání. Jisté vítězství si už s předstihem zajistil Vojtěch Grün, který se v Okrouhlé na startovní listině neobjevil.

IVETA BORKOVÁ