Pořadatelé pro druhý závod pozměnili sekce a ztížili závodníkům trať. V kombinaci s kluzkým povrchem to znamenalo nejednu pětibodovou penalizaci. Václav Gryc z kategorie seniorů navíc v prvním kole ošklivě uklouzl na kládách v poslední sekci a všem přihlížejícím zatrnulo. „Při seskoku ze shora mně to podklouzlo a spadl jsem. Začala mně tuhnout noha, ale pak jsem to rozhýbal, naledoval a mohl závod dojet," popisoval kritický okamžik závodu Gryc, který v prvním kole nasbíral 27 trestných bodů a propadl se hluboko ve výsledkové listině.

„Sekce byly těžší, časově náročnější a víc to na trati klouzalo. První závod byl pro mě lepší, tam jsem zajel krásné druhé kolo. Akorát, stejně jako dnes, škoda toho prvního," posteskl si Gryc.

Větší problémy než v prvním závodě pociťoval na trati i Kolář. Zatímco v pondělí nasbíral v každém kole po jednom trestném bodu, v sobotu si jich v prvním kole připsal 9 a ve druhém 6. „Hned na začátku závodu, ve druhé sekci, jsem dostal pět trestných bodů, protože mně praskla páska, a to nebyl vůbec příjemný start do závodu. Měl jsem strach. Je strašně náročné na psychiku, když se člověku stane něco takového," vysvětloval Kolář v cíli.

Konkurenci nechal za zády opět rozdílem třídy. Druhý Španěl Gutierrez Garcia, velký kamarád domácího hrdiny, vyfasoval jednou tolik trestných bodů, co Kolář. Další domácí jezdec Martin Kakáč nevylepšil své umístění ani ve druhém závodě. Po 42 trestných bodech v pondělí jich v sobotním vrcholném závodu dostal ještě o tři víc.

Zlatou medaili si na krk pověsil také Matěj Popelka s 16 trestnými body ve druhém závodě a se 13 v závodě prvním. „Jsem hrozně šťastný, že to vyšlo. Je to super, jelo se mi hrozně dobře. Teď jsme ještě dlouho počítali, jestli mi to bude na první místo stačit," líčil dojmy bezprostředně po dojetí Popelka závodící v seniorské kategorii menší velikosti kola.

Opačné emoce prožíval Marek Hlavka, který skončil třetí ve druhém závodě a celkově těsně pod stupni vítězů. „Jsem unavený a vyčerpaný, protože to byl náročný závod. Tratě byly oproti prvnímu závodu obtížnější, delší, celkově těžké, ale dnešní výkon byl rozhodně lepší, nedělal jsem tolik chyb," zhodnotil svůj výkon.

Všichni závodníci se shodli, že domácí atmosféra měla na šampionátu své kouzlo. „Je to super, mám tady rodinu a přátele," prohodil Hlavka. „Je fajn, že tady mám hodně známých lidí, kteří mě přijdou podpořit. Když jedeme třeba do Španělska, jsou tam jen místní," přitakává Gryc.

„Atmosféru jsem si užíval moc, jelo se mně hodně dobře, diváci fandili a navíc přijeli kamarádi," uzavřel Popelka.

ms v biketrialu 2016

elite 20"

1. Kolář (ČR), 2. Gutierrez Garcia (Šp.),3. Dermaks Arvis (Lot.)…5. Kakáč (ČR)
elite 26"

1. Savage (UK), 2. Tibau Roura (Kat.), 3. Herka (ČR)

junior

1. Grillon (Fr.), 2. Štěpánek (ČR), 3. Richart Martin (Šp.)…4. Hlavka (ČR), 6. Janka (ČR), 8. Pavlík (ČR), 10. Kočička (ČR)

senior 20"

1. Popelka (ČR), 2. Kalus (Sl.), 3. Tombini (It.)…4. Kuběnka (ČR), 6. Procházka (ČR), 7. Brambora (ČR), 9. Gryc (ČR), 10. Rossler (ČR), 11. Zedek

senior 26"

1. Fernandez Resines (Šp.), 2. Martinez Carrasco (Šp.), 3. Castellaro (It.)…4. Kříž (ČR)

IVETA BORKOVÁ