Ve druhé části nenasedali na kola silniční, ale horská. Ani tato nucená změna triatlonistům nevadila. „Účastníci si to chválí, už na prezentaci nebo po doběhu nám moc děkovali, jsou rádi, že jsme závod po roce obnovili," říkal hlavní pořadatel.

Poloviční trať absolvovali závodníci, kteří se přihlásili do lidového triatlonu, vyzkoušet si jej mohl úplně každý. Hlavním bodem dne byl "ostrý" závod.

Třiadvacetistupňová voda v rybníce čekala na osmdesátku závodníku hned po startu. Dráhu 0,7 kilometru zvládli nejrychleji bratři Pospíchalové, za nimi v těsném závěsu nasedala na kolo Anna Tlamková. „Plavání pro mě bylo nejlehčí, protože plavu závodně," říkala debutantka v hlavním závodě a mistryně České republiky z roku 2010 v závodě starších žáků na 100 metrů kraulem. „Dříve jsem závodila v lidovém maratonu," připomněla. Během závodu ukázala, že umí nejen pod vodou. Ve své kategorii i mezi všemi účastnicemi vyhrála suverénně stylem start-cíl.

Cyklistická část dlouhá 15 kilometrů zamíchala pořadím na prvních místech. Klesl Zbyněk Pospíchal, do čela se vyhoupl jeho bratr Vladimír. Na vysočanské louky se na kole vydala i Věra Jirásková. Když zapátrala ve své paměti, zjistila, že Vysočanský triatlon vynechala pouze jednou. „Pro mě bylo nejtěžší horské kolo, jsem zvyklá na silniční," říkala po závodě třetí žena v kategorii veteránek a na krku se jí houpala perníková medaile, kterou obdrželi všichni triatlonisté.

Po necelých pěti kilometrech běhu protnul cílovou pásku po jedné hodině, dvou minutách a 36 sekundách na první příčce Martin Hanáček ze Spartaku Třebíč. Nechal za sebou Vladimíra Pospíchala i Josefa Křivánka. Pořadatelé vyhlásili vítěze v jednotlivých kategoriích od juniorů a juniorek po veterány nad 60 let.

„Účast byla dobrá. Na lidovém i hlavním závodě. Nebyla, jak bývá, ale spousta lidí to měla oblíbené, protože mohli jezdit na silničních kolech. Není jiné vyhnutí. Vyřešili jsme to alespoň takhle a myslím si, že napoprvé to dopadlo dobře," poukázal Přibyl na fakt, že závod se téměř celý musí konat mimo silnici.

Pořadatelé SC Ráječko, TJ Vysočany a obec Vysočany předvedli, že se dokážou „poprat" se silničním zákonem i se sháněním sponzorských darů a financí. Hlavní organizátor Přibyl, už přemýšlí, jestli budou závod pořádat i v příštím roce. „Pokud to půjde tak ano. Záleží, jestli seženeme peníze nebo ne," uzavřel po vyhlášení výsledků a zakončení 16. Vysočanského triatlonu.

IVETA BORKOVÁ