Český výběr měl postup ze skupiny z první příčky jistý, když nejprve zdolal Francii 7:0 a následně Austrálii 5:1. „Australané byli hodně silný soupeř, nepříjemný, který nám nedal ani metr zadarmo, ale hráli jsme svoji hru, hodně pohybu, hodně přihrávání, vyhýbali jsme se dotykům s nimi, to se nám dařilo,“ vracel se k předchozímu utkání český útočník Jakub Polák.

Čeští reprezentanti vstoupili i do duelu s Argentinou stejně dobře jako do předchozích dvou, už ve čtvrté minutě si boskovický střelec Ondřej Paděra narazil s Danielem Kavkou a zamířil přesně mezi nohy brankáře.

Ve třinácté minutě zvýšil Michal Salák, chvíli po něm dostal Polák přesnou přihrávku od Stanislava Maříka a bylo to 3:0. Za první poločas vedli Češi na střely 13:4. „Hru jsme měli v první půli pod kontrolu, hodně střel, hodně šancí, i když nepadlo tolik gólů, kolik jsme si představili, ale tolik to nebolí, důležité budou v zápasech play-off,“ hodnotil generální manažer české reprezentace Luděk Zelenka.

Čtyři minuty po pauze našel blanenský forvard Jan Koudelka přesně jihlavského útočníka Kavku, evropského šampiona do 21 let z minulého roku, který vstřelil první branku v dospělé reprezentaci. „Velká úleva pro Kavku, všichni jsme mu to přáli, šancí na branky už měl dost. Skvělá práce od Ondry Bíra, který našel Koudelku na zadní tyči, a ten přihrávkou vyzval Kavku,“ potěšilo Zelenku.

Ve druhé půli už se strhla česká exhibice, odevzdaní Argentinci vůbec nezachytávali rychlé kombinace. Ve 34. minutě sice orazítkovali břevno, ale z protiútoku procedil míč do sítě Mařík. Vzápětí argentinský brankář vyrazil střelu Kavky zpět do holeně jihlavského forvarda a míč doputoval do sítě. Z rohového kopu pak skóroval podruhé v zápase Mařík a osmý gól přidal František Hakl, který si na hranici pokutového území přehodil míč na levou nohu a přesně vystřelil.

Devátou branku si připsal Salák, přihrával mu mostecký obránce Tomáš Režný, který v poslední minutě dostal šanci na premiérový reprezentační gól. Po faulu na Kavku kopal Režný penaltu, jenže ji namířil jen do argentinského gólmana.

Kýžený desátý zásah v utkání ještě v nastavení po narážečce s Kavkou vsítil Koudelka. „Zápas s Argentinou na mistrovství světa byl svátek, podle toho to taky z naší strany na hřišti vypadalo, velký dík patří trenérům i hráčům, nešetřili síly a dali soupeři desítku. Ukázali jsme sílu, sledovat takovou českou exhibici je radost a na krásně zaokrouhlených 10:0 se nezapomíná. Skvělý výkon od našich, od začátku bylo jasné, kdo je pán na hřišti, jen mě trošku mrzí, že jsme se v některých situacích zachovali lehkovážně, ale k tomu asi svádí takový výsledek,“ hodnotil duel generální manažer.

Na střely český výběr zvítězil drtivě 38:11, suverénně vyhrál základní skupinu a ve čtvrtek od deseti hodin večer jej v osmifinále světového šampionátu čeká Brazílie. „Předvedli jsme neuvěřitelnou kvalitu, což je obrovský signál Brazílii. Jdeme do osmifinále s pokorou, ale potom, co jsme odehráli v základní skupině, chceme jednoznačně uspět naší hrou, kterou jsme dokonale ukázali,“ vyhlížel vstříc play-off Zelenka.

Česká republika – Argentina 10:0 (3:0)

Branky: 13. a 47. Salák, 29. a 35. Kavka, 34. a 40. Mařík, 4. Paděra, 15. Polák, 41. Hakl, 50+1. Koudelka. Žluté karty: 44. Rosůlek – 23. Delgado.

Česká republika: Bellada (Bíro) – Novák, Režný, Polák, Salák, Mařík – Rosůlek, Hakl, Kavka, Levčík, Paděra – Uhlíř, Koudelka, Kounovský.

Argentina: Salomon, Bravaro, Mashmut – Marquez, Casillas, Delgado, Medina, Molina – Ruiz, Corbella, Bellucio, Escobar, Hinojosa – Ledda, Voigt.