Ve finále zdolali domácí výběr 2:1. „Obhajoba bývá vždy těžší než první triumf, proto si jí velmi vážíme i vzhledem k tomu, že naše cesta turnajem letos nebyla vůbec jednoduchá a čekalo nás na ní až moc překážek," uznal vedoucí českého áčka Jakub Štefek. Tomáš Kounovský se navíc s devíti brankami stal nejlepším střelcem klání.

Premiéru na specifickém turnaji si odbyl také omlazený výběr českého národního týmu v malém fotbalu do 21 let. Vypadl v základní skupině a obsadil šestou pozici. V mladším výběru se objevil v roli kapitána gólman Dominik Kunický z Velkých Pavlovic, na hrotu se bil boskovický Jan Minx. „Vzhledem k tomu, že se hrálo v hale v počtu 4 + 1 s mantinely, bereme turnaj jako velkou zkušenost a možnost se opět sejít, vidět tým pohromadě. Ukázalo nám to spoustu věci, které si zpětně vyhodnotíme. Výsledek jako takový pro nás nebyl nejdůležitější, ale samozřejmě nás mrzí, že se nám nepodařilo postoupit ze skupiny. Kdybychom se dostali do play-off, jsme spokojenější," pravil trenér lvíčat Zdeněk Parůžek.

Českým mladíkům stačila k postupu remíza v posledním duelu základní skupiny s domácím Altheimem, jenže obdrželi gól v první minutě, a přestože pak ostřelovali branku rakouského soupeře, vyrovnat se jim nepodařilo. „Určitě převažuje zklamání, že se nám nepodařilo postoupit do semifinále, i když jsme k tomu byli velmi blízko. V prvních zápasech jsme nepředváděli takovou hru, jakou jsme chtěli, přizpůsobili jsme se fotbalu nahoru dolů, který tam praktikovala většina mužstev. V dalších utkáních už se nám dařilo víc ovládat hru, držet míč a donutit soupeře, aby se jen bránil na své polovině hřiště. V posledním duelu ve skupině jsme měli postup ve svých rukách, ale i přes obrovské množství šancí se nám nepodařilo vyrovnat. Naše zklamání bylo o to větší, protože za poslední dva, tři zápasy ve skupině si myslím, že jsme si zasloužili postoupit. Bohužel se nám to o jediný gól nepovedlo," pronesl český reprezentant do 21 let Tomáš Mařík.

České áčko po dvou výhrách v základní skupině 3:1 s Hippachem a 5:1 se Schwanenstadtem podlehlo pozdějšímu bronzovému týmu Union Gurten 0:1. Pak sice smetlo Mölltal 7:1, ale s maďarským celkem Budafoki MTE Budapešť prohrálo 1:3. A to měl stejně bodů ještě Schwanenstadt, který hrál poslední utkání základní části. Díky lepšímu skóre však postoupili Češi. „Po porážce s maďarským výběrem nám hrozilo vyřazení, kdyby náš přímý soupeř o postup vyhrál o dvanáct gólů. Když za dvě minuty vedl 4:0, vypadalo to různě. Ale jinak jsme věřili i s Luďkem Zelenkou v sílu týmu, která se nakonec projevila v zápasech play-off," poznamenal Štefek, který rovněž trénuje gólmany.

A čeští reprezentanti dojem napravili v play-off, když v semifinále přejeli SV Ried 5:0 a ve finále zvítězili 2:1 nad Altheimem, který hnala plná hala. Dvěma góly utkání po přestávce obrátili Jan Beneš a Jakub Polák. „Stejně jako loni jsme finále prohrávali o půli 0:1, ale kluci ukázali proti domácímu výběru klid a morálku. Mně přišel loňský ročník těžší, i co se počtu a kvality týmů týče. Ale je to ošemetné, protože každé takové podobné turnaje jsou i o dávce štěstí, protože času a příležitostí na reparát mnoho není," sdělil Štefek. „Nejhůř mně tedy bylo, když nám na cestě zpět v mínus osmnácti začala zamrzat nafta," smál se.

Českým reprezentantům při finále tleskali v hledišti pouze jejich mladší kolegové. „Jsme rádi, že se alespoň áčku povedlo turnaj vyhrát a porazit ve finále našeho přemožitele z posledního zápasu skupiny. Samozřejmě jsem si turnaj užil, pokaždé je to obrovská čest reprezentovat Českou republiku, a s každým srazem získáváme nové zkušenosti. Tentokrát to pro nás bylo jiné v tom, že se hrálo 4 + 1 a s mantinely, se kterými se u nás téměř nepotkáme, naopak v Německu a Rakousku je to naprosto běžné. Navíc se hrálo s chlupatým míčem, na všechny tyto okolnosti jsme se museli připravit. A to nám taky chvilku trvalo, asi právě dva první zápasy," přemítal Mařík.

Čeští mladíci v úvodním utkání přišli o výhru v poslední minutě, kdy Ried ze standardní situace vyrovnal na 3:3. Potom zdolali Braunau 4:3. Jenže pak přišla remíza s Miningem 2:2. Při výhře 4:1 se Strasswalchenem se poprvé v národním týmu prosadil mistr Evropy do 21 let z Prahy Mařík. „Byl to příjemný pocit, čekal jsem na první gól docela dlouho, takže jsem rád, že jsem to konečně prolomil. Znamená pro mě motivaci na něj navázat, a pomoct tak týmu k dobrým výsledkům," vyhlížel Mařík.

Následujícím zápasem s Altheimem pouť lvíčat turnajem skončila. Chyběl pouhý bod. „Rozhodla remíza ve třetím zápase. Tam jsme ztratili vedeni 2:0. Stalo se nám to už poněkolikáté a rozhodně se na to musíme zaměřit. Když vedeme 3:0 jako ve druhém utkání, nemůžeme dopustit, aby ze zápasu bylo drama až do konce a těsné vítězství o gól 4:3. Musíme duely zvládat lépe takticky," uvedl Parůžek.

V týmu lvíčat se objevili čtyři úřadující mistři Evropy do 21 let. Doplnilo je pět hráčů, kteří si reprezentační debut odbyli v listopadu na Evropském poháru v malém fotbalu v Jevišovicích. „Někdo nás příjemně překvapil, někdo spíš naopak. Nechci být ale konkrétní. Zřejmě se to projeví v další nominaci. Rozhodně musíme zapracovat na dodržování dané taktiky a najít osobnost, vůdčí typ. To nám na tomto turnaji chybělo," dodal český kouč.

1. kolo:

ČR U21 – SV Ried 3:3, branky ČR: Tošenovský 3

ČR A – SK Hippach 3:1, branky ČR: Kounovský, Macko, Beneš

2. kolo:

FC Braunau – ČR U21 3:4, Lošťák 3, Chábera

SC Schwanenstadt 08 – ČR A 1:5, Polák, Kounovský, Vaněk, Beneš, Režný

3. kolo:

SV Mining – ČR U21 2:2, Minx, Trojánek

ČR A – Union Gurten 0:1

4. kolo:

ČR U21 – Strasswalchen 4:1, Mařík, Lošťák, Minx, Kraus

ČR A – Mölltal 7:1, Kounovský 4, Režný, Beneš, Vaněk

5. kolo:

ČR A – Budafoki MTE Budapešť 1:3, Kounovský

ČR U21 – Atlheim 0:1

Semifinále:

ČR A – SV Ried 5:0, Kounovský 2, Režný, Polák, Vaněk

Union Gurten – Altheim 2:5

O 3. místo:

SV Ried – Union Gurten 1:2

Finále:

ČR A – Altheim 2:1, Beneš, Polák

ČR A: Jaroslav Bellada – František Hakl, Jiří Vaněk, Tomáš Kounovský, Dominik Farkaš, Jan Beneš (všichni Praha), Jakub Polák, Tomáš Režný, David Macko (všichni Most)

ČR U21: Dominik Kunický (Brno) – Petr Hulinský, Adam Kraus, Tomáš Mařík (všichni Praha), David Lošťák, Josef Tošenovský (oba Olomouc), Jakub Chábera (Most), Lubor Trojánek (Jihlava), Jan Minx (Blanensko)