V české nominaci na sraz do Budapešti se objevilo šest evropských šampionů do 21 let z Prahy z roku 2016, ale také pět úplných nováčků. „Máme to půl napůl. Jsou tady hráči, kteří jsou mistři Evropy, jsme s nimi ve fotbalovém kontaktu přes tři roky, s touto polovinou přecházíme k taktickým záměrům směrem k mistrovství světa. Ale je tady taky polovina hráčů na zkoušku, protože chceme dát příležitost novým tvářím, které mohou vhodně doplnit reprezentaci,“ objasnil generální manažer a vedoucí reprezentace Petr Brejla.

Utkání v Maďarsku představují před světovým šampionátem poslední naplánovanou prověrku, kde trenéři vyzkouší nové hráče. Potom se národní tým sejde pravděpodobně až na přípravném kempu před mistrovstvím v Praze. „Žádná jiná možnost pro zkoušení už nebude. Může se stát, že přímo na mistrovství světa přivedeme hráče, které jsme nezkoušeli, ale maximálně jednoho či dva. Jinak budeme pracovat s kádrem, který jsme prověřili,“ podotkl Brejla.

Z kádru mistrů Evropy, kteří usilují o světový šampionát, nastoupí v Maďarsku například blanenský forvard Adam Širůček. „Svět je pro mě samozřejmě větší lákadlo než mistrovství Evropy, každý tam určitě chce. Z konkurence mám pokaždé obavu, jsou tady vlčáci, ale dám do toho všechno, abych v týmu byl, bude to o hodně větší akce než Evropa. Maďaři skládají nový tým do jednadvaceti let, budou bojovní, protože se chtějí prosadit a dají do toho maximum stejně jako my. Doufám, že vyhrajeme,“ vyhlížel Širůček.

Na mistrovství Evropy do Brna míří šest medailistů z Herningu
Na mistrovství Evropy do Brna míří šest medailistů z Herningu

Mezi stálici posledních srazů lvíčat patří olomoucký univerzál David Lošťák, který se na konfrontaci s maďarskými soky těší. „Maďaři budou jeden z nejtěžších soupeřů českého áčka, porazili ho na mistrovství Evropy, jsou na české úrovni. Nominaci do reprezentace beru vždycky jako by byla poslední, nikdy nevím, kdy se dostanu do další. Jsem rád, že mě trenéři zvou, to mě těší a budu bojovat do poslední chvíle, abych se na mistrovství světa dostal. Bude to něco neskutečného,“ povídal Lošťák.

Z pětice nováčků má největší zastoupení Blanensko, které vyslalo sourozence Michala a Dominika Šmerdovi, Brno zastupuje útočník Dominik Moučka. Trenéři si je vyhlédli na turnaji moravských výběrů do 23 let v Brně. „Primárně jsme se jeli podívat na konkrétní hráče, ale zároveň jsme tam objevili hráče s určitým potenciálem, které jsme oslovili a jsou tady s námi,“ přiblížil Brejla. Zbytek noviců tvoří Tomáš Jelínek z Prahy a Stanislav Rosendorf z Kolína.

Po pondělním příjezdu do Danubia Hotelu Arena hráči zamířili do wellness a po dlouhé cestě následovala kompenzační cvičení pod dohledem kondičního kouče národního mužstva Pavla Blahy, evropského šampiona do 21 let.

V Budapešti se česká reprezentace do 21 let střetne se stejně starým výběrem Maďarska, pak následuje souboj s prvním týmem hostitelské země, která se chystá na srpnové mistrovství Evropy na Ukrajině. „Ač jsme rádi, že můžeme absolvovat mezinárodní utkání, bohužel jsme se jako jednadvacítka opět ocitli v roli sparingpartnera pro soupeře našeho A týmu před mistrovstvím Evropy. Byť jsme juniorský tým, jsme pro tyto soupeře kvalitní a lákavý protivník, což mě těší. Pro nás je to hlavně důležitá příprava pro mistrovství světa do jednadvaceti let,“ doplnil Brejla.

Úterní program české reprezentace do 21 let v Budapešti:
9.30 – 11.00: trénink
15.30: Maďarsko U21 – ČR U21
17.30: Maďarsko A – ČR U21

Nominace české reprezentace do 21 let:
Brankáři: Václav Šlégr (Most), Michal Šmerda (Blanensko)
Hráči do pole: Petr Hulinský, Tomáš Mařík, Tomáš Jelínek, Břetislav Tvrzník (všichni Praha), Dominik Šmerda, Adam Širůček (oba Blanensko), Lukáš Haspra (Most), David Lošťák (Olomouc), Dominik Moučka (Brno), Lubor Trojánek (Jihlava), Dominik Fejl (Pardubice), Jaromír Frébort (Ostrava), Stanislav Rosendorf (Kolín)
Realizační tým: Petr Brejla (generální manažer a vedoucí reprezentace), Zdeněk Parůžek (hlavní trenér), Miroslav Kaluža (asistent trenéra), Petr Dům (vedoucí mužstva), Pavel Blaha (kondiční trenér), Jaroslav Kára (tiskový mluvčí)