Před posledním kolem má brněnský obhájce jednobodový náskok na svého rivala. „Bylo to vyrovnané utkání, i když si myslím, že jsme měli víc ze hry i šancí v zápase. Blanensko je kvalitní tým a v závěru, kdy hrálo power play, jsme se ještě báli o výsledek, ale zaslouženě jsme vyhráli,“ hodnotil duel brněnský univerzál Tomáš Selinger.

Titul slaví podruhé v tříleté historii Praha, která po nedělní výhře 6:3 s Mostem drží nedostižný pětibodový náskok. „Kdybychom vyhráli, dotáhneme Prahu a víme, že skončíme nejhůř třetí. To se nepovedlo, takže můžeme ještě být druzí. Pro nás je cíl bedna, první místo jsme si prohráli v Praze. Nejhorší je, že jsme ze tří jarních zápasů venku neudělali ani bod, vždycky jsme prohráli o gól či dva. Kdybychom měli jedno vítězství zvenku, jsme nahoře a nezáleží, jestli bychom vyhráli v Příbrami, v Brně nebo v Praze,“ uvedl blanenský forvard Jan Koudelka.

O druhé příčce rozhodne až poslední kolo a promluví do něj ještě Olomouc a hlavně Pardubice. Pokud v pondělí porazí poslední Příbram, bodově se dotáhnou na Brno a v posledním duelu zamíří na hřiště Blanenska. „Není to úplně o nás, Pardubice mají lepší vzájemné zápasy, když dvakrát vyhrají, druhé místo nám nevyjde. Chceme zvítězit v Jihlavě, což stačí na bednu, která po podzimu bude úspěch. Na hřišti Blanenska to však Pardubice budou mít taky těžké. Doufám, že do Jihlavy pojedeme v co nejsilnější sestavě, vyhrajeme a snad to vyjde na druhé místo,“ přál si Selinger.

Draci Brno. Ilustrační foto.
Draci Brno udrželi pro českého šampiona baseballový Pohár mistrů

Blanensko může poslední výhrou odříznout Východočechy od Brna a zároveň si před nimi zajistit bronz. „Máme to ve svých rukou, když vyhrajeme, skončíme nejhůř třetí a nejlíp druzí. Pořád máme o co hrát, což je pro nás dobře, ale každý zápas je jiný. Doufám, že poslední kolo zvládneme a potvrdíme, co jsme v sezoně předvedli. Je pro nás dobrá, potřebujeme to dotáhnout, bedna bude super. Hrajeme Superligu třetí rok a minulou sezonu nám utekla v posledních třech zápasech. Teď to může být podobné, vyhrajeme a jsme druzí, prohrajeme a skončíme pátí. Uvidíme v neděli, doufám, že to zvládneme,“ vyhlížel Koudelka.

Brno zvládlo úkol, se kterým si ostatní celky v celostátní soutěži nevěděly rady. Uhlídalo nejlepší střelce soutěže, blanenské duo Ondřej Paděra – Jan Koudelka. „Tába (trenér Zdeněk Táborský – pozn. red.) nás na ně chystal. Jsou to jejich nejlepší hráči a každý o nich ví, že dali půlku gólů týmu. Měli jsme pokyny hrát zataženěji, aby se Koudy nedostával do soubojů jeden na jednoho, které má velmi dobré. Taky jsme měli zakrývat přihrávky na jejich hrušku, ze kterých těží hlavně Paděc, většinou si narazí a pokud se dostane ke střele blízko brány, vždycky to smrdí gólem. Myslím, že nám to docela vyšlo a uhlídali jsme je, když nedali gól,“ pousmál se Selinger.

Tvůrce blanenské hry si připsal pouze přihrávku na branku Jana Havlíčka. „Nemyslím si, že na nás Brno našlo recept, spíš jsme nehráli jako vždycky, hráli jsme docela špatně. Nějaké šance jsme měli ale neválcovali jsme Brno, že bychom si příležitostí vytvořili hrozně moc, navíc jsme je neproměnili. Bylo to těžké, Brno je kvalitní tým. Taky jsme měli v některých situacích štěstí, když domácí trefili tyčku, někde jsme zase měli smůlu, že jsme tam míč nedotlačili. Závěr už je vabank, když jsme dali na 3:2, hned jsme do prázdné zase dostali,“ hlesl Koudelka.

Brno – Pivovar Černá Hora Blanensko 4:2 (1:0)
Branky a nahrávky: 28. Levčík (Pospiš), 49. Selinger (Moučka), 55. Macko II (Moučka), 61. Pospiš (Doubravský) - 40. Havlíček (Koudelka), 57. Sedlák (Studený). Rozhodčí: Dolanský – Tomiga. ŽK: Cenek – Voda. ČK: 60. Cenek. Diváci: 65.

Brno: Dominik Kunický (Zdeněk Sára) – Čeněk Cenek, David Presl, Tomáš Pospiš, David Macko II, Patrik Levčík, Michael Kršák, Bohumír Doubravský, Jan Hloch, Dominik Moučka, Pavel Outrata, Tomáš Selinger, Tomáš Prokeš

Blanensko: Jakub Klimeš – Ondřej Paděra, Jan Koudelka, Jan Havlíček, Roman Krystl, Jan Minx, Michal Šmerda, Jakub Sedlák, Filip Studený, Lukáš Hapal, Filip Voda