Úřadující šampioni před reprezentační přestávkou doma podlehli dalšímu jihomoravského protivníkovi v boji o titul Brnu 2:4 a nyní patří Praze až čtvrtá pozice. „Samozřejmě Praha je pojem, jsme favorité, pro nás to je určitě zklamání a neúspěch. Musíme se od toho nějak odrazit, pro nás sezona určitě nekončí,“ burcoval pražský univerzál Jakub Polák.

Naopak Blanensko zatím bez ztráty bodu vede tabulku se tříbodovým náskokem před Brnem, které páté kolo dohrává v úterý s Pardubicemi. „Sedli jsme si, daří se nám, ale zase naopak klidně můžeme prohrát třeba čtyřikrát, pětkrát v řadě. Tým máme fakt dobrý, jsou tam reprezentanti Honza Koudelka s Ondrou Paděrou, ještě pár kluků ze třetí ligy, mužstvo je dobře a kvalitně poskládané. Jsme rádi, že se nám daří, musíme však hrát pořád stejně pokorně. Jak teď vyhráváme, může se to otočit a začneme prohrávat, což by nebylo dobré,“ upozornil blanenský hráč Filip Studený.

Skalp obhájce titulu před 250 diváky rozhodně dodá blanenskému týmu další salvu sebevědomí. „Určitě je to cenné vítězství, Praha přijela v dobré sestavě, měla tam kluky z repre, kteří vyhráli mistrovství Evropy, ale má natolik zkušený a kvalitní mančaft, že moc ztrácet nebude. My asi taky nebudeme pořád vyhrávat, takže je důležité, že jsme s Prahou vyhráli doma, což teď musíme potvrdit, jedeme do Pardubic. Když zase vyhrajeme, pro nás dobře, takže se uvidí,“ pronesl Studený.

Blanensko přitom v první minutě prohrávalo, když se prosadil aktuální evropský šampion Pavel Šultes. Studený sice vyrovnal, jenže Praze vrátil vedení další mistr Evropy Stanislav Mařík. „Začátek jsme nechytli, jak je u nás v téhle sezoně pravidlem. Řekli jsme si v šatně, že zkusíme začátek zachytit líp než v předchozích utkáních a že jsme v první minutě prohrávali 0:1, mě ani nepřekvapilo, protože to jsme prostě my. Myslím, že pak jsme hráli, co jsme chtěli a ve většině zápasu jsme byli lepší tým. Vytvořili jsme si ještě šance na nějaké góly, takže určitě panuje spokojenost s výkonem i body. Jsme rádi, že jsme vyhráli,“ doplnil blanenský hráč.

Utkání ještě do přestávky neobrátil nikdo jiný než nejlepší kanonýr všech tří předchozích ročníků celostátní soutěže Paděra, jednu trefu ještě přidal David Krška. „Blanensko bylo důraznější, přejelo nás, využilo svých předností v protiútoku a dokázalo je řešit výborně. Domácí si pomohli velkým dlouhým hřištěm, taková ta jejich klasika, nebyli jsme připravení. Nezaskočili nás, spíš jsme se porazili našimi individuálními chybami. Blanensko má kvalitu, aby situace vyřešilo a dotáhlo do úspěšného konce,“ uznal Polák.

Poslední blanenskou branku vstřelil Koudelka, za hosty ještě snižoval právě evropský šampion Polák, který předchozí tři sezony nastupoval za výběr Mostu. „Užívám si to s klukama z Prahy, známe se v malém fotbale přes reprezentaci. Praha je pro mě určitě posun, protože má nejvyšší cíle. V Praze se chce vyhrávat, což mě baví,“ dodal univerzál národního týmu.

Pivovar Černá Hora Blanensko – Staropramen Praha 6:3 (5:2)
Branky a nahrávky: 6. Studený (Krška), 16. Paděra (Studený), 25. Krška (Paděra), 29. Paděra (Havlíček), 30. Paděra (Koudelka), 42. Koudelka - 1. Šultes (S. Mařík), 12. S. Mařík (Polák), 57. Polák (S. Mařík). Rozhodčí: Dolanský – Stria. ŽK: Krška – S. Mařík. Diváci: 250.
Blanensko: Jakub Klimeš – Pavel Hloch, Jan Havlíček, Jan Stara, Jindřich Bednář, Ondřej Paděra, Jan Koudelka, Filip Studený, David Krška, Filip Voda.
Praha: Petr Víšek – Stanislav Mařík, Michal Uhlíř, Adam Kraus, David Baran, Jakub Polák, Pavel Slánský, Tomáš Jurčík, Pavel Šultes.