Přesto jsou pořadatelé s průběhem velmi spokojení. Padl totiž rekord, kterého si váží víc, než těch měřených stopkami. „V tuhle chvíli to ještě přesně říct nemůžu, protože ještě dopracováváme čísla těch nejmenších dětí, kde nemáme čipy. Ale budeme se pohybovat něco kolem 1300 účastníků, rekord to v každém případě bude. Nám ani tak nejde o traťové rekordy, ty jsou vedlejší produkt každé takové akce, která se dělá pro lidi a sportovní aktivity. Hlavně chceme, aby u nás byli spokojení všichni účastníci, od dětí až po dospělé. Aby si to tady užili,“ zdůraznil ředitel závodů Tomáš Mokrý.

Počet aktivních účastníků nakonec přesáhl číslo 1400. Raritou hlavního běžeckého závodu byl samozřejmě start prvního Maročana v Blansku Abdelkabira Saji. „Pro nás to není až tak úplný cizinec. Už tři roky bydlí v Praze, za manželku má Česku a mluví velmi dobře česky. Takže, když nám zavolal, že by k nám chtěl přijet, velmi rádi jsme ho přijali,“ odhalil Mokrý „tajemství“ startu velmi kvalitního běžce.

Ilustrační foto.
Farmářské fotbalové derby ovládl Tišnov. Blansku dal pět gólů

Marocký Pražák také hned zahájil tažení za vítězstvím a v cíli měl více než minutový náskok. Přesto s časem moc nadšený nebyl. „Nic moc, ale půlku tratě člověk běžel proti větru a zejména na té rovince na Ráječko to bylo hodně nepříjemné. Ale jinak je to tu všechno fajn, trať, atmosféra závodu, celý program, lidé,“ děkoval pořadatelům po závodě.

Podobný charakter jako běh, tedy dobře se pobavit, mají i další disciplíny, závody na kolečkových bruslích a odrážedlech. A samozřejmě i „malé“ závody dětí na tratích 200, 400 a 1 500 metrů.  „Koloběžky mají své tradiční vítěze. Po celé čtyři roky k nám jezdí nejlepší čeští závodníci včetně mistra světa v koloběhu Michala Kulky. Na stupních vítězů se vždycky nějak seřadí. Podobné je to i v inlajnech, kde kluci z týmu bruslaři jezdí na republikové úrovni,“ dodal k výsledkům Mokrý.

Výsledky

Běh:
Absolutní pořadí muži: 1. Abdelkabir Saji (Mar.) 32:06, 2. Jiří Čípa (BehejBrno) 33:10, 3. František Kubínek (Ekol team) 34:54, 4. David Klíč (Max-Training) 35:32, 5. Daniel Roško (CZE) 35:35, 6. Dominik Voráč (MK Prostějov) 35:49, atd. 

Ženy: 1. Tereza Jagošová (Mor. Slavia Brno) 39:32, 2. Patrícia Puklová (RUN&MUM) 40:40, 3. Lenka Kohnová (BehejBrno) 41:26, 4. Magda Janková (RUN&MUM) 42:42, 5. Lenka Topinková (Mor. Slavia Brno 44:12, 6. Barbora Kopřivová (Sokol Přísnotice) 44:25, atd.

Kompletní výsledky jsou ke zhlédnutí na: www.blanenskadesitka.cz

Tým Pivovar Černá Hora Blanensko.
Most dokráčel k pohodlné výhře nad oslabeným Blanenskem