Druhý závod

Druhý závod se jeden tento víkend v katalánském městě Òdena. „Ano. Dnes jsem vyhrál první závod mistrovství světa ve Španělsku. Mega radost," podělil se o radost z vítězství s fanoušky Václav Kolář na sociální síti.

Radost ze stříbrné medaile mezi juniory měl i Šenk. „Tak v prvním kole mistrovství světa se mi zadařilo. A druhý místo je tam," napsal na svůj facebookový profil.

Mezi útesy

První závod na pobřeží Atlantiku nabídl úžasné kulisy. Skalnaté pobřeží s členitou tratí. Jenže pořadatele i samotné jezdce zaskočilo deštivé počasí, které znepříjemnilo oba dva závodní dny. „Drobný deštík a mraky připomínaly spíš závod v Anglii než prosluněná španělská pobřeží. Déšť znepříjemňoval jezdcům nejen průjezd v sekcích, ale i možnost si opravdu tento závod užít a vychutnat. Protože prostředí skalnatého pobřeží a vlny Atlantiku byly opravdu fascinující," řekl vedoucí české biketrialové reprezentace Radim Kakáč.

Zlato, stříbro, brambora. Blanenští biketrialisté zazářili v prvním závodě třídílného seriálu mistrovství světa. Václav Kolář vyhrál úvodní podnik ve španělském Buebu v elitní kategorii. Ondřej Šenk skončil druhý mezi juniory.

V prvním závodním dni, kdy startovali nejmladší biketrialisté, blanenský oddíl zástupce neměl. Medailové žeň tak začala až o den později. Jako první do závodu vyjeli Junioři, kde blanenské barvy hájili Ondřej Šenk. „Ondra jako služebně nejstarší vzal správně zodpovědnost na sebe a soustředěným výkonem si zajistil stříbro," okomentoval výkon blanenského jezdce Kakáč.

V seniorech si nejlépe z českých biketrialistů vedl Martin Kakáč. Jenže na jedné ze sekcí zaváhal a dostal pět trestných bodů a závod nakonec dokončil s jedenácti trestnými body. Kakáč nasbíral o tři body víc než třetí Garcia.

Velký souboj se očekával v kategorii Elite mezi Václavem Kolářem a domácím jezdcem Raulem Gutierezem. Ten měl výhodu v tom, že místní tratě znal. V prvním kole zajel Kolář s dvanácti trestnými body a Gutierez s pěti. „Asi málokdo čekal, že se karta ve druhém kole obrátí. A že z jasného závodu bude pořádné drama. Vašek si vše v prvním kole jen osahal a druhé kolo dal jen se dvěma trestňáky. Od Raula se štěstí trochu odvrátilo a ve druhém kole nasbíral deset trestných bodů. V součtu tak měl Vašek o jeden trestný bod méně a vyhrál," popsal dramatický průběh závodu Kakáč.

Mistrovské tituly však ještě zdaleka rozdány nejsou. Druhý díl mistrovského seriálu uvidí fanoušci biketrialu tento víkend v katalánském městě Òdena. A jak se připravují blanenští jezdci. Václav Kolář si v týdnu u moře zatrénoval se svým největším soupeřem a kamarádem Raulem Gutierezem. „Fajn trénink dnes s kamarádem Raulem ve Španělsku před druhým závodem mistrovství světa v biketrialu," připsal Kolář na Facebook pod fotku, kde skáče s kolem mezi útesy.

Václav Kolář

Mám za sebou opravdu těžký závod. Sekce pořadatelé postavili na vysoké technické úrovni. Závodilo se mezi obrovskými kameny podél Atlantiku ve městě Bueu. Sekce byly hodně dlouhé, jeden výskok za druhým. Pěkně jsem si máknul. V prvním kole jsem měl dvanáct trestných bodu. Druhé jsem dokončil jen se dvěma body. Z toho jsem měl obrovskou radost a bylo z toho první místo. Nečekal jsem to. V takové konkurenci, kde jsme čtyři vyrovnaní jezdci. Vyhrát mohl kdokoliv. Domácí Raul Gutierez, u které teď jsem, a trénujeme spolu, stavěl závodní sekce a mě je i docela natrénované. Takže si toho o to víc vážím, že jsem ho porazil na domácí půdě. Další závod se jede teď o víkendu ve městě Òdena nedaleko Barcelony. Třetí a poslední závod je pak u nás v České republice v Tanvaldu. Uvidíme, jak to letos dopadne. Sám jsem napnutý. Ale moc bych si už konečně přál titul v elite. Je to můj sportovní sen.

Mistrovství světa v biketrialu

1. závod, Bueu (Španělsko)

Junior: 1. Arvis Dermaks (Lotyšsko), 2. Ondřej Šenk

Senior: 1. Bernat Romeu Seuba (Katalánsko)… 4. Martin Kakáč

Elite: 1. Václav Kolář, 2. Raul Garcia Gutierrez (Španělsko)

Další program mistrovství světa

2. závod Òdena (Katalánsko) 16. – 17. 8.

3. závod Tanvald, 23. – 24. 8.