V biketrialu letos obhájil titul vicemistra světa, z trialu si přivezl ze světového šampionátu páté místo, jen o tři body mu unikla medaile. Jako bonus porazil nejlepšího světového biketrialistu, kamaráda a velkého rivala Daniela Comase ze Španělska a navíc se skamarádil s dalšími reprezentanty v dalších cyklistických disciplínách.

Právě jste se vrátil z mistrovství světa. Už druhého, o co šlo tentokrát?

Bylo to mistrovství světa v trialu pořádané federací UCI v Jihoafrické republice. Jelo nás tam s reprezentací celkem 25 lidí, z toho šestnáct jezdců ve všech disciplínách jako downhill, cross country, v trialu jsme byli tři. Byla to docela velká akce.

Takže jste dostal od federace zelenou? S reprezentováním pod oběma federacemi zároveň jste měl přece problém.

Ano, naposledy jsem na mistrovství závodil v juniorech v roce 2008, od té doby to byl problém. Letos to konečně šlo, takže jsem jel. Dobře jsem zajel už v Polsku na světovém poháru i na mistrovství Evropy v Bernu, na obou akcích jsem byl čtvrtý. Takže mě cyklistický svaz vyslal i na mistrovství světa do Afriky.

Jakým se jel šampionát systémem?

Normálně se v trialu jede kvalifikace, do semifinále projde dvacet lidí a osm lidí pak do finále. Nejlepší čtyři pak jedou ještě superfinále, takovou exhibici pro diváky. V Jižní Africe se jelo rovnou semifinále, byl už to výběr těch nejlepších z celého světa. Ještě je to tedy rozdělené podle 20 ti palcových a 26 kol, já jezdím na 10 ti palcovém.

Jste spokojený s výsledkem?

Cíl byl postup do finále, to se mi povedlo z pátého místa, které jsem pak ve finále obhájil. Z tohoto pohledu je to skvělé. Tři pátá místa byl navíc nejlepší výsledek celé české reprezentace. Jenže mi scházely jenom tři body na třetí a pět bodů na druhé místo. Bez dvou chyb, které jsem tam udělal, to mohl být fantastický výsledek a hlavně výborná reklama na tento sport, který přece jen nepatří mezi ty nejviditelnější. Z tohoto důvodu mě to mrzí. Na druhou stranu jsem zase porazil Danyho Comase, který skončil šestý.

Jaká byla nálada v týmu?

Výborná, seznámil jsem s dalšími kluky z reprezentace, byl jsem se za nimi podívat i v Boskovicích na Českém poháru.

Můžete zhodnotit mistrovství světa po organizační stránce? A kolik přišlo lidí?

Bylo to opravdu na výborné úrovni. A diváků tam byla strašná spousta, nedokážu odhadnout, kolik. Pořadatelé si se sekcemi hodně vyhráli. Překážky byly třeba v barvách geparda, jeli jsme po velkém nosorožci, byla tam i sekce žirafa, skákalo se po bagrech nebo po velkých písmenech SOUTH AFRICA. Taky jsem si užil ostatní závody. Bylo to parádní mistrovství, mám z toho velkou radost.

Musel jste si hradit náklady sám, nebo pomohl cyklistický svaz?

Právě proto, že jsem měl dobré výsledky, svaz mně hodně pomohl. Měl jsem skoro všechno hrazené.

Jaký vás teď čeká program?

Chci dojet mistrovství republiky v biketrialu, tam už teda nemůžu vyhrát, protože jsem dal přednost prestižnějším závodům v trialu a chyběl jsem na těch domácích. Bohužel vynechám i závod v Blansku, protože jsem pozvaný do Itálie, tam se jede jejich mistrovství, ale chtěli tam mít i jezdce ze zahraničí, a pak ještě pojedu světový pohár v Belgii.

Nelitujete toho, že neobhájíte titul mistra republiky?

Ani ne, dal jsem přednost závodům s mnohem větší konkurencí, myslím, že mě to posune dál.