Deset sekcí, dva okruhy, časový limit, nešlápnout na zem a neudělat žádný jiný technický přestupek. Těchto pár důležitých informací běhá v tomto týdnu hlavou závodníkům biketrialového MS organizace BIU. Na Palavě se snaží předvést maximum ze svého jezdeckého umění ve sportu, kde nejde o to být nejrychlejší, ale o to, udělat co nejméně technických přestupků.

Celý šampionát odstartoval první závod skupiny A, na trati se tedy objevili jezdci kategorií elite, která je letos rozdělena podle velikosti kola na elite 20 a elite 26, elite femine, senior 20, senior 26 a junior.

Václav Kolář ovládl elitní kategorii suverénním způsobem. „Jelo se mi perfektně, nečekal jsem, že zajedu takhle bezchybně. Měl jsem dva body za celý závod, lépe to ani projet nešlo," liboval si v cíli největší kandidát na zlato.

Další český reprezentant Martin Kakáč sebral 20 trestných bodů v prvním kole, ještě o dva víc ve druhém, navíc musel na trati řešit problém s brzdami a do sobotního závodu bude startovat ze šesté pozice.

Největší konkurenti Koláře s Kakáčem, bratři Dermaksové, skončili na čtvrtém, respektive šestém místě a Španěl Gutierrez Garcia je druhý. Číňan Zhao, ze kterého měl největší strach Kolář, se propadl až na předposlední, osmou pozici.

V elitní kategorii velikosti kola 26" se nezadařilo Martinu Herkovi, se 47 trestnými body je na předposledním, třetím místě.

O záludnosti biketrialu se v poslední sekci závodu přesvědčil Martin Štěpánek, juniorský mistr Evropy z letošního roku, který zaváhal těsně před cílem. „Závod to byl pěkný a docela lehký, proto bylo důležité vyvarovat se každé chyby. Nejspíš rozhodla poslední sekce, která byla pro mě za dva body," smutnil v cíli. Do sobotního závodu bude startovat ze třetí pozice.

S 15 trestnými body byl nejlepší z českých juniorů, měl závod odjetý jako jeden z prvních a ani zdaleka nevyužil šest a půl hodinový limit, během kterého musí závodníci celou trať dvakrát absolvovat. „Chtěl jsem být rychlý, kdybychom měli náhodou s někým stejně bodů. A je pro mě lepší jet 
v tempu, než mít závod rozkouskovaný," vysvětloval Štěpánek.

Seniorská kategorie menší velikosti kola vynesla na druhé místo Matěje Popelku. Za ním se seřadili domácí závodníci Kuběnka s Procházkou. „V prvním kole jsem udělal jednu chybu, ale jinak jsem spokojený, druhé už bylo lepší. Je to výborná výchozí pozice do soboty, ale chtěl bych být méně ve stresu, abych zajel to, co umím a mám natrénováno," přeje si Procházka.

IVETA BORKOVÁ