Sám doběhl druhý s o něco horším časem než měl loni. Na vítězného Tomáše Kroupu z brněnského Ekol týmu neměl nikdo. Loňský mistr republiky v aquatlonu (běh a plavání) vyhrál způsobem, start-cíl v čase 17:43. „První kilometr jsem se s ním držel, ale jeho tempo bylo pro mě neúnosné," říká Svoboda o jedenáct let mladším vítězi.

Běžce na start přivítala dá se říct už tradiční bouřka. Pořadatelé přesto dodrželi slíbený čas a za zvuku hromů odstartovali druhý závod šestidílného Hraběnka Cupu. Vzduch se v dešti vyčistil a startovní pole se roztrhalo.

Lahůdka v podobě kilometrového stoupání na Macochu čekala v závěru závodu. Mezi prvními a posledními závodníky byl jednou tak velký časový odstup, i tak se všichni vešli do sedmatřiceti minut. Poslední doběhl za potlesku a v úctyhodném čase 36:53 čtyřiasedmdesá­tiletý Pavel Cahel ze Sokola Brno.

Svoboda v prvním závodě ze Sloupu do Petrovic zvítězil a vede průběžné pořadí. .Zároveň si v úterý jako nejlepší z Blanenska připsal také nejvíc bodů do Okresní běžecké ligy. „Nebylo to úplně ono, prodělal jsme zrovna chřipku, ale nechci se vymlouvat," vysvětluje o něco pomalejší čas, než který zvládá, Svoboda.

Na nárůst nových účastníků v běžecké lize mají vliv i pořadatelé boskovického Běhu za sedmizubým hřebenem a Půlmaratonu Moravským krasem ze sdružen Sportuj s námi. Zapojili totiž zájemce z Boskovicka a ti pokračují dalšími závody. „Zatím jsme v každém závodě zaznamenali výrazný nárůst účasti oproti loňským ročníkům. Přibylo hlavně žen," pochvaluje si Tomáš Mokrý z týmu Sportuj s námi.

Hraběnka Cup pokračuje v úterý třetím závodem z Ráječka do Petrovic. Pak se do podzimu odmlčí a v září si běžci zopakuj stejnou trojici závodů. Vítězství z loňského ročníku obhajuje právě Svoboda.

Okresní běžecká liga pokračuje v sobotu 2. června Svitava krosem v Doubravici, 24. června Sloupskou lesní patnáctkou a 7. července lomnickým maratonem zařazeným do Moravského ultramaratonu.

2. září vypukne vrchol běžecké sezony na Blanensku, Půlmaraton Moravským krasem. „Už máme dvě stě padesát přihlášek," oznamuje Mokrý. Nejvýhodnější registrace končí ve čtvrtek 31. května.

13. ročník Hraběnka Cupu

2. závod Skalní Mlýn – Macocha

počet běžců: 69 lidí (loni 47)

Celkově

1. Kroupa Tomáš, 1987, M, Brno, 17:43, 2. Svoboda Leoš,1976, M, Osten Blansko, 18:26, 3. Henek Vladan, 1980, M, RBK Blansko, 18:44, 4. Dolák Hynek, 1972, MV1, Blansko, 18:51, 5. Konečný Petr, 1995, J, AC Okrouhlá, 18:57…

Ženy

1. Barešová Milada, 1975, Ž, Bambas Skalice, 20:24…