„Už jsem to tady běžel a byl jsem kousek za rekordem, akorát jsem to nevěděl. Dnes jsem si říkal, že bych to zkusil," usmíval se po doběhu Kohut.

Trať zvládl vítěz v čase 50:42 a musel se s ní poprat úplně sám. Druhý Vojtěch Grün do cíle doběhl o čtyři a půl minuty později. „Takhle svižně už tady dlouho ten úvodní kopec nevybíhal," podotkl fotograf závodu Pavel Novák, který tradičně číhá na trati.

A měl pravdu. Kohut to napálil a nikdo mu nestačil. „Hlídal jsem si čas v půlce, byl jsem tam i o něco rychleji, takže jsem věděl, že bych to měl dát," popsal vítěz.

Sloupská lesní patnáctka je unikátní závod. Běhá se už 33 let, což z ní dělá jeden z nejstarších závodů na Blanensku, neplatí se startovné a nejsou ceny. Je pouze čirá radost ze soutěžení a z běhu. I když o radosti se moc mluvit nedá, trať je dost náročná, silniční asfaltka vede nahoru dolů a už v prvním náročném stoupání se běžci lehce můžou unavit. Letos startovalo 57 lidí, o něco méně než vloni. „Jsme s účastí spokojení, je to náročná trať a zároveň se běží na Blanensku Moravský ultramaraton. A pamatuju časy, kdy nás běželo pět," zavzpomínal ředitel závodu Pavel Svoboda.

V ženách obhájila loňské vítězství Magda Krejčová z Brna časem 1:07:09. Ženský traťový rekord je téměř o sedm minut rychlejší, drží ho s časem 1:00:17 Áda Kuchařová a zaběhla ho už v roce 1985. „Ten jen tak někdo nepřekoná," uvědomuje si Svoboda.

Sloupská patnáctka byla dvanáctým závodem letošní Okresní běžecké ligy, dalším v řadě byla úterní Blanenská etapa Moravského ultramaratonu. V sobotu 12. července pak pokračuje běžecká liga Desítkou Moravským krasem, která startuje na Skalním mlýně.

Sloupská lesní patnáctka – běžecký závod na 15 km – 33. ročník

muži

1. Jan Kohut, Relax Fit Team Blansko, 50:42, 2. Vojtěch Grün, VSK Uni Brno, 55:06, 3. Lukáš Koudelka, AK Drnovice, 57:16.

ženy

1. Magda Krejčová, Brno, 1:07:09