Rozjezd do kvalifikace naznačil, že je to v silách týmu trenéra Ivo Kučery. Na úvod doma porazil Sokol Hluboká 10:2 a 10:0 a o víkendu v odvetách na hřišti soupeře 14:2 a 16:13.

Nyní má Blansko bilanci šest výher a deset porážek. Díky ostatním výsledkům se posunulo již na páté místo, před Frýdek-Místek a Jablonec a na poslední postupovou čtvrtou příčku Sabatu Praha ztrácí již jen tři výhry.

UŽ JEN TŘI VÍTĚZSTVÍ

Baráž o extraligu hrají poslední čtyři mužstva z nejvyšší soutěže a kvarteto nejlepších týmů první ligy. Blansko doprovodily Tempo Titans, Nuclears Třebíč a Technika Brno, z nižší soutěže se kvalifikovaly ligy Sabat Praha, Blesk Jablonec, Klasik Frýdek-Místek a Sokol Hluboká.

Baráž o extraligu
Sokol Hluboká – Olympia Blansko 2:14 a 13:16

Tabulka: 1. Technika Brno 13, 2. Třebíč 11, 3. T. Titans Praha 10, 4. SaBaT Praha 9, 5. Blansko 6, 6. Blesk Jablonec 6, 7. Frýdek-Místek 5, 8. Hluboká n. V. 4.

Příští utkání: Olympia Blansko – Blesk Jablonec, sobota 26. 8. (16.00 a 19.00).

Vzájemné výsledky z dlouhodobých soutěží se započítávají, takže extraligisté budou hrát jen proti prvoligovým soupeřům. S každým se střetnou dvakrát doma a dvakrát venku. V extralize zůstanou čtyři nejúspěšnější kluby.
Blanenští se v této osmičlenné společnosti museli prokousávat z posledního místa, protože se jim započítaly pouze dvě extraligové výhry.

První odveta v Hluboké byla dlouho poměrně vyrovnaná. Olympia byla od začátku v mírném tlaku. Prakticky v každé směně obsazovala mety, ale i díky několika běžeckým chybám nedokázala výrazněji skórovat. Přesto si do sedmé směny vytvořila náskok 3:0, o který ale poměrně rychle přišla.

Závěr však jednoznačně patřil Blanenským. „O minulém víkendu jsme Hlubokou doma dvakrát vysoko porazili, a tak jsme odjeli s pocitem, že bychom ty odvety měli zvládnout. Na druhé straně nám chyběli čtyři hráči základní sestavy a naopak Hluboká už měla k dispozici svého nejlepšího nadhazovače Davida Šťastného, který u nás nehrál. Takže jsme byli připraveni na komplikaci. To se potvrdilo hned v prvním utkání. Ale samozřejmě jeden hráč normálně není schopen odházet celý zápas úplně sám, takže na konci mu došly síly a v poslední směně jsme nastříleli jedenáct bodů,“ popsal průběh prvního zápasu trenér Olympie Ivo Kučera.

Ve druhém utkání hosté proti domácímu Drdovi okamžitě začali bodovat a v první směně skórovali třikrát. Když startující nadhazovač hostů Štěpán Havlíček udržel čisté konto v první směně, vypadalo vše na jednoduchý zápas. Jenže ten se vyvinul v divokou přestřelku. Skóre se z 0:3 otočilo na 6:3 pro domácí a pak zase zpět na 8:9 po třetí směně. „Teprve pak se to dostalo do normálu. Trochu mě překvapilo, že se moc nedařilo Štěpánovi, ale myslím si, že jsme měli celý zápas pod kontrolou,“ ujistil Kučera.

NA ŘADĚ JE JABLONEC

Nyní v baráži následuje takřka měsíční přestávka. Olympia pokračuje 26. srpna na domácím hřišti dvojzápasem s Bleskem Jablonec. Trenér vidí šance na udržení extraligy jako velmi reálné. „Další tři týmy jsou víceméně na stejné úrovni jako Hluboká. Možná o málo silnější, ale úroveň první ligy je přece jen o něco níž. Já si myslím, že v celkovém součtu jsme na tom lépe a že jsme schopni se prosadit. Ale zároveň samozřejmě nesmíme nikoho podcenit,“ upozornil Kučera.