Prvního významného úspěchu mladí atleti letos dosáhli na 15. ročníku Olympiády žáků prvních tříd, kde ZŠ Dvorská zásluhou všech zúčastněných vyhrála v celkovém pořadí škol. Za zmínku stojí výkon člena AK Blansko Dvorská Kryštofa Kroupy, který nenašel přemožitele v dětském „maratonském běhu". Kryštof tak zhodnotil své dosavadní závodní zkušenosti z letošního Brněnského běžeckého poháru.

6. června se konal v Kunštátě krásný atletický závod pro základní školy z celého Blanenska zvaný O pohár krále Jiřího. Závod byl vyhlášen jako soutěž družstev (2.-3. třída) a (4.-5. třída) a zároveň i soutěž jednotlivců ve vypsaných disciplínách. I přes velkou konkurenci se podařilo v obou kategoriích uspět a do Blanska odvezli sportovci dva poháry za celkové první místo ve starší kategorii a druhé místo mezi mladšími. I přes to, že se jednalo opět o kolektivní práci, je na místě vyzdvihnout některé dílčí výkony: Anička Kalincová (roč. nar. 2002) nejdříve vyhrála 600 m časem 2:04. Následně po chvilkovém odpočinku přidala stříbro v dálce. V autobuse nechyběla vítězná píseň, poháry kolovaly z ruky do ruky – prostě nefalšovaná radost z atletiky a z vítězství.

Družstvo starších žákyní (8.-9. třída) nenašlo přemožitele v okresním, ani v krajském kole Poháru rozhlasu. Vrchol celé soutěže, republikové finále, se konal v Litomyšli. V konkurenci nejlepších družstev škol z celé České republiky byly atletky z Dvorské v průběžném bodování dokonce na prvním místě. Po vyhodnocení všech disciplín nakonec obsadily bronzovou příčku.

Tyto výsledky nejsou dílem náhody, ale výsledkem systematického a pravidelného tréninku. Mimo školní atletické soutěže se členové AK Blansko Dvorská účastnili řady nejrůznějších atletických soutěží. Hned v úvodu letošní dráhové atletické sezóny atleti naznačili, že budou patřit mezi favority. Tréninková dvojice mladších žáků Zouhar-Beránek se velmi dobře představila na letošním Mistrovství Brna, kde Zouhar vyhrál 60 m překážek, Beránek skončil třetí. Dále Zouhar přidal bronz ve skoku vysokém. Ještě lépe si tato dvojice vedla na Mistrovství jižní Moravy kde Zouhar vyhrál 60 m překážek a kvalifikoval se tak do prestižní reprezentace na Letní olympiádu dětí a mládeže. Ve skoku vysokém přidal ještě stříbrnou příčku. Beránek si odvezl z tohoto šampionátu dvě bronzové medaile na 60 m překážek a 300 m.

Následně naše atletická přípravka „řádila" v technických disciplínách rovněž v Brně, kdy při přeborech pořádaných Moravskou Slavií a společností BacLine nenašla přemožitele Kalincová (výška, dálka), Dítě (výška), Nečas a Manová (hody, skoky).

Další úspěchy zaznamenal klub ve vícebojích (Svitavy, Tišnov, atd.) především díky Manové, Zouharovi, Beránkovi, Kalincové a Nečasovi, kteří pravidelně v těchto soutěžích obsazují nejvyšší příčky.

Atleti se úspěšně účastní také závodů Okresní běžecké ligy. Na posledním předprázdninovém závodu OBL, kde byly vypsány dětské a žákovské kategorie, získala omladina pět zlatých, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Letošní ročník byl závodně neskutečně pestrý a výsledkově podařený. Zdaleka zde nejsou uvedeny všechny závody a úspěchy. Závěrem bychom rádi poděkovali vedení ZŠ Dvorská za umožnění realizace jarního atletického soustředění, ze kterého se podařil úspěšný vstup do dráhové sezóny. Rovněž velký dík patří představitelům města Blanska a odboru školství za podporu atletickému klubu.

Za AK Blansko Dvorská, kolektiv trenérů
Více o klubu na: www.akbd.cz