A proč dopis? Znáte to přece sami. Chcete někomu blízkému něco důležitého říct, ale je to tak těžké. Otevřít se z očí do očí, nepřeskakovat myšlenkami a soustředit se na to, co má být vyřčeno. A co když příjemce našich slov již není mezi námi? A ve vás je tolik vět, které měly být vyřčeny. Vezměte cokoliv k psaní a napište mu nebo jí.

A na emailovou adresu dopisyrodina@denik.cz již přišlo pár opravdu velmi milých vyznání.

Matka poděkovala svému synovi, který se o ni nepřestal starat, i když má svou rodinu. Je nemocná a často potřebuje syna jako doprovod k lékaři, dokonce se naučil píchat matce inzulin. „Můj milovaný synu Pepo, jsem už v letech a teď jsem četla článek, kde Ti napsáním dopisu mohu poděkovat za všechno, co pro mne děláš,“ napsala v úvodu svého dopisu synovi Mirka ze středních Čech. „Nevím, jestli můj dopis uveřejníte, ale budu se těšit, že ano,“ ukončila psaní a my jsme rádi její poděkování synovi otiskli. 

Napište svým blízkým to, co jste jim vždy chtěli říci, ale nikdy jste to neudělali.
Mirka v dopise děkuje: Můj milovaný synu Pepo,

Moc milý dopis poslala paní Ilonasvým prarodičům, kteří již nejsou mnoho let na tomto světě. Rozhodla se, že bude pátrat po sourozencích babičky a pradědečkovi ze strany dědy. A prarodičům prostřednictvím krásného dopisu napsala, kam její pátrání dospělo. V závěru píše: „Jak ráda bych vám oběma ukázala všechny dokumenty, které jsem objevila. Bohužel už to nejde. Tak vám chci jen říct, že se kruh uzavřel alespoň takhle. Vzpomínám na vás každý den a vy to víte! Vaše vnučka Ilona“ 

Dopisy nám přišly i od známých osobností. Jednou z nich je spisovatelka Irena Obermannová. „Milá maminečko, když se opravdu zamyslím nad tím, co jsem ti nestihla říct, vlastně mě nic moc nenapadá. Možná jsem jediná na světě. Nebo jsem divná. Nebo to bylo mezi námi v pořádku. A možná se mýlím. Určitě jsem ti nestihla říct, že až mi umřeš, napíšu o tobě knížku,“ napsala paní Irena. Dopis ukončila slovy: „Ach jo, mami. To je asi nejpřesnější věta na vyjádření mých pocitů. Čím víc o smrti přemýšlím, tím víc si jsem jistá, že můj terapeut se mýlil. Maminky jsou nesmrtelné. Žijí v nás.“

Dopis, který nás velmi zasáhl, bylo vyznání ženy, která přišla letos v zimě o svého muže. Její dopis najdete celý níže: 

Napište svým blízkým to, co jste jim vždy chtěli říci, ale nikdy jste to neudělali.
Dopis zesnulému manželovi napsala Iva: Můj milovaný,

Dopis Ivy jsme otiskli shodou okolností v den jejích narozenin. Dodatečně jí od srdce posíláme přání pevného zdraví a přes všechnu bolest přejeme život plný radosti.

Děkujeme všem, kteří najdou volnou chvilku a dopis někomu blízkému napíší. Možná i vy jste si nestačili říct něco důležitého, možná jste se nestihli rozloučit nebo jen chcete poděkovat někomu, kdo pro vás hodně znamenal.

Udělejte to nyní, neváhejte. A pošlete nám dopis na email dopisyrodina@denik.cz.

Děkujeme a hezké prázdniny všem.