Událost se stala ve vnitrobloku rektorátu Masarykovy univerzity mezi Žerotínovým a Moravským náměstím. Podle hasičů vybuchla kyslíková lahev v dodávce. Hořící vůz opravářské firmy pak exploze doslova roztrhala. „Rána rozbila výplně oken, poškodila fasádu. Požár poničil ještě vedle stojící auto. Do péče záchranářů jsme předali dva zraněné," sdělil mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Škodu vyšetřovatel odhadl na více než milion korun.

Teroristický čin policie vyloučila, patrně šlo o nehodu. „Přesnou příčinu výbuchu prozatím říct nedokážeme. Místo nyní vyšetřuje více než dvacet policistů. Uzavřeli jsme proto pro veřejnost část Moravského náměstí, aby nedošlo případně k dalším zraněním. Od tří hodin odpoledne je už ale silnice průjezdná,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Kromě tří profesionálních brněnských jednotek hasičů na místo vyrazily také tři posádky záchranářů. „Dva muže v kritickém stavu jsme převezli na urgentní příjem do brněnské nemocnice v Bohunicích," konstatovala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Ilustrační snímek.
Ze sklepa rodinného domu unikal plyn. Přiotrávili se čtyři dospělí a dítě

Oba muži v bohunické nemocnici zůstali, zranění se ukázala jako středně těžká. „Oba mají středně těžká zranění. Jeden tržnou ránu a druhý leží na klinice popálenin a rekonstrukční chirurgie,“ upřesnil mluvčí fakultní nemocnice Pavel Žára.

Ani jeden ze zraněných nebyl zaměstnancem Masarykovy univerzity. „Zranění jsou dva dělníci firmy, která v budově opravuje výměníkovou stanici," zmínila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Rektorát podle ní zůstane uzavřen i v pátek.

Vzduchem létaly plechy

Při odpolední kontrole vedlejší Brandlovy ulice byli přímými svědky události i brněnští strážníci. „Poskytli jsme první pomoc muži zasaženému střepinami do ruky a přivolali záchrannou službu. Tři hlídky také po dobu zásahu odkláněly dopravu v okolí rektorátu,“ přiblížil zásah mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Svědci popsali, jak se krátce po poledni ozvala rána, která otřásla budovami okolo. „Byl jsem zrovna doma. Po výbuchu jsem běžel podívat se blíž k místu, odkud se ozvala rána. Potkal jsem tam muže, který mi řekl, že vybouchlo něco na střeše rektorátu a pak létaly ocelové kusy po ulici. Na místě byli hasiči, policisté, záchranka a věnovali se muži, který ztratil dost krve. Ta rána byla opravdu obrovská,“ řekl Jan Kurka.

To povrdil i Karel Šíbl, který bydlí nedaleko univerzitního rektorátu. „Slyšel jsem ránu. Bylo to jako zemětřesení. Pak vzduchem létaly plechy,“ uvedl.

Explodoval kyslík

Hasiči dorazili na místo do pěti minut. Museli se vypořádat s požárem dodávky a vedle zaparkovaného auta po výbuchu tlakové lahve uvnitř dodávky. „Průzkumem jsme objevili další tlakovou lahev s kyslíkem několik metrů od výbuchu. Po jejím ochlazení jsme zjistili, že zřejmě následkem výbuchu došlo k jejímu poškození a vyprázdnění," přiblížil mluvčí hasičů Mikoška.

Ti na místě zasahovali tři hodiny. S pomocí automobilového žebříku ještě kontrolovali střechu přilehlé budovy. „Odstranili jsme nalezené trosky," doplnil Mikoška.

Odkloněná byla kvůli vyšetřování i trolejbusová doprava. „Linky 32, 34, 36 vynechaly zastávku Česká v Brandlově ulici,“ řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová. Od třetí hodiny odpoledne se všechny přeložené linky na své původní trasy.

Ilustrační foto
Paraglidista se zranil v těžce přístupném terénu u Pavlova


PAVLA HLOUŠKOVÁ

JOLANA HALALOVÁ